høst
2024
ERN-2001 Grunnleggende epidemiologi, statistikk og kostvurderingsmetoder - 15 stp
Innhold
Studentene skal lære grunnleggende prinsipper i epidemiologi og statistikk med spesielt fokus på metoder brukt i ernæringsepidemiologi og kostholdsforskning. Studentene vil få kunnskap om studiedesign, effektmål, sentrale statistiske metoder, feilkilder og mulige konsekvenser av disse. Videre skal de lære ulike måter å samle inn kostholdsopplysninger, samt fordeler og ulemper ved disse. Studentene får også trening i kunnskapshåndtering og kritisk vurdering av litteratur. Emnet tar også for seg implementering av epidemiologi i et folkehelseprosjekt.Anbefalte forkunnskaper
BIO-1601 Innføring i mikrobiologi, ERN-1000 Ernæring, individ og samfunn, ERN-2000 Humanfysiologi del 1, FIL-0700 Examen philosophicum, Tromsøvarianten, HEL-0700 Samhandling, etikk og grunnleggende akademiske ferdigheter i helse– og sosialfag., MBI-1002 Celle- og molekylærbiologiHva lærer du
Etter avsluttet emne skal studentene kunne:
Kunnskaper
- forklare epidemiologiens betydning for kunnskapsgrunnlaget i forebygging og klinikk, inkludert evidensgrunnlaget for de nasjonale kostrådene
- forklare formålet med forskjellige studiedesign og drøfte fordeler og ulemper ved de enkelte
- gjøre rede for grunnleggende deskriptive og analytiske epidemiologiske mål
- gjøre rede for feilkilder i epidemiologien (målefeil, seleksjonsfeil, konfundering), og mulige konsekvenser av disse
- forklare begrepet kausalitet (årsakssammenheng) og kjenne til kausalitetskriterier
- gjøre rede for ulike statistiske regresjonsmetoder som brukes i epidemiologiske undersøkelser
- kjenne til begrepet «kunnskapsbasert praksis» og gjøre rede for hva det betyr
- forklare formålet med kvalitative intervju, og redegjøre for grunnleggende prinsipper for formulering av spørsmål til et kvalitativt intervju
- beskrive metoder for å skaffe informasjon om kostinntak på gruppe- og individnivå, diskutere fordeler og ulemper ved de enkelte og vurdere hvilken type informasjon de forskjellige metodene bidrar med
- beskrive oppbygningen av en vitenskapelig artikkel og forklare prinsippene for meta-analyser og systematiske litteraturoversikter
- kjenne til lovverk og formelle godkjenninger for å drive med helseforskning
Ferdigheter
- gjenkjenne ulike studiedesign
- beregne og tolke mål for sykdomsfrekvens, risiko og forebyggingspotensiale
- utføre aldersjustering av epidemiologiske data
- beregne og tolke mål på nytteverdien av diagnostiske tester
- velge riktig statistisk metode for å undersøke sammenheng mellom eksponering og utfall
- anvende uni- og multivariable statistiske metoder ved bruk av statistikkprogram
- bruke grunnleggende prinsipper for formulering av spørsmål i et spørreskjema
- utføre kostholdsintervju for innsamling av kostdata
- bearbeide kostdata og kunne beregne næringsinntak utfra matfrekvensskjema, kostholdsintervju og kostregistrering
- utføre enkel energijustering av kostholdsdata
- anvende kostholdsplanleggeren, dietistnett og matvaretabellen til å innhente og beregne informasjon om næringsinntak
- formulere et forskningsspørsmål innenfor ernæring, referere relevant litteratur og skrive en vitenskapelig rapport
- lese og tolke kritisk en ernæringsepidemiologisk artikkel
- analysere og forholde seg kritisk til ernæringsfaglige problemstillinger og trender i media, og vurdere disse opp mot kunnskapsbasert ernæringsarbeid
- planlegge og vurdere et folkehelseprosjekt
Generell kompetanse
- reflektere kritisk omkring egen og andres forskning innenfor ernæringsepidemiologi og kostholdsforskning
- gjennomføre et avgrenset ernæringsepidemiologisk prosjekt
- skrive en vitenskapelig prosjektbeskrivelse/rapport og referere relevant litteratur
- kommunisere forskningsgrunnlaget for de offisielle kostholdsrådene
- tilegne seg ny kunnskap innenfor ernæring
- reflektere over egne ferdigheter og formulere egne læringsmål/utfordringer
Timeplan
Eksamen
Vurderingsform: | Dato: | Varighet: | Karakterskala: |
---|---|---|---|
Skriftlig skoleeksamen | 10.12.2024 09:00 |
6 Timer | A–E, stryk F |
Obligatoriske arbeidskrav:Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen: |
|||
Kostregistrering og innlevering | Godkjent – ikke godkjent | ||
Matfrekvensskjema | Godkjent – ikke godkjent | ||
Kostholdsintervju og innlevering | Godkjent – ikke godkjent | ||
Kjøkkenlab | Godkjent – ikke godkjent | ||
Underveistest | Godkjent – ikke godkjent | ||
Ernæringsrelatert prosjekt | Godkjent – ikke godkjent |
Mer info om arbeidskrav
- Gjennomføre veid kostregistrering i 3 dager og levere inn næringsberegnet resultat
- Fylle ut matfrekvensskjema
- Gjennomføre 24 timers kostholdsintervju av medstudent, og levere inn næringsberegnet resultat
- Godkjent rapport fra kjøkkenlab
- Godkjente underveistester
- Godkjent rapport fra ernæringsrelatert prosjekt
- Om emnet
- Studiested: Tromsø |
- Studiepoeng: 15
- Emnekode: ERN-2001
- Ansvarlig enhet
- Institutt for samfunnsmedisin
- Tidligere år og semester for dette emnet