C - Geovitenskap - AVLYST

BÆREKRAFTIG BRUK AV GEOLOGISKE RESSURSER

Norge har store forekomster av geologiske ressurser, blant annet i form av olje og gass, mineraler, naturstein og løsmasser. Disse ressursene er helt nødvendige i et moderne samfunn. Aktiviteter knyttet til leting, utvinning og bruk, bidrar til betydelig sysselsetting og store inntekter til staten. Aktivitetene medfører også utfordringer for samfunnet. Bruken av olje og gass fører bl.a. til store CO2 utslipp og global oppvarming. Utvinning av mineraler, naturstein og løsmasser bidrar til store naturinngrep. Avfallsdeponier fra gruvedrift er kilde til forurensing i havet eller på land. I tillegg til disse næringene er det økende etterspørsel etter geo-kompetanse knyttet til naturmiljø, geofarer og klima.

I flere tiår har ca. 2/3 av alle geologer og geofysikere her i landet fått arbeid i petroleumsindustrien. Dette bildet er imidlertid i endring. Færre tar utdanning innen geofag og færre søker seg mot petroleumsnæringen. Ungdommen viser økene interesse for både studier og jobb som retter seg mot miljø, klima og fornybar.

I denne arbeidsøkten vil næringsliv, forsknings- og utdanningsinstitusjoner komme sammen for å diskutere hvordan næringer tuftet på geo-kompetanse kan drives bærekraftig, innenfor klimamålene og FNs bærekraftmål. Representanter for sentrale bedrifter og institusjoner vil fortelle om tiltak og omstilling som er i gang eller planlegges, og hva som mangler av kunnskap.


Forskning- og utdanningssektoren vil bli utfordret på hva den kan bidra med for fylle kunnskapshull innen geovitenskap slik at fremtidens geologer og geofysikere i større grad kan bidra grønne skiftet, og samtidig sikre den kompetanse og kapasitet som næringslivet trenger.

 

Moderator

  • Kathrine Tveiterås, dekan, fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi, UiT

 

PROGRAM

Kl 13:00-16:00

 

Vi tar forbehold om endringer i programmet.