Hvordan arkivere data i DataverseNO

Evita Lill Bergstad

Når du er ferdig med behandlingen av forskningsdataene dine, bør du laste opp disse i et egnet forskningsdataarkiv. Arkivering og deling gjør det mulig for andre forskere å reprodusere forskningen din, det kan føre til mer synlighet og flere siteringer, og kan legge til rette for nye samarbeid. UiTs institusjonelle dataarkiv DataverseNO er et generisk arkiv for åpne forskningsdata. Alle ansatte og studenter ved UiT kan laste opp sine data, uavhengig av fagdisiplin, så sant det er data som kan gjøres åpent tilgjengelige. Data som er arkivert i DataverseNO er søkbare gjennom store søkemotorer som for eksempel Google Dataset Search. DataverseNO er sertifisert med CoreTrustSeal, noe som viser at arkivet oppfyller en rekke internasjonale krav til både teknisk infrastruktur, forvaltningsmodell og –rutiner.

I dette webinaret gir vi en innføring i oppbygning og bruk av DataverseNO. Vi vil forklare arkivets retningslinjer og trinnene man må gå igjennom for å arkivere et datasett, deriblant:

  • Opprette et datasettutkast
  • Legge inn metadata
  • Skrive ei readme-fil
  • Bekrefte eller spesifisere gjenbrukslisens
  • Laste opp filer
  • Dele et upublisert datasett i forbindelse med fagfellevurdering (hvis relevant)
  • Spesifisere embargo på filer (hvis relevant)

 

I tillegg vil vi kort snakke om datakurateringsprosessen og hvordan du kan endre på datasettet etter datasettet er publisert.

Webinaret vil være «hands-on», med demonstrasjoner og muligheten til å øve seg på å laste opp et datasett selv.

 

Webinaret bygger på modulen “Hvordan strukturere og dokumentere forskningsdata” og «Hvordan arkivere forskningsdata». Og du er kanskje også interessert i en av våre andre tematiske webinarer, for eksempel «Forskningsdata: rettigheter og lisenser». For mer informasjon se vår Kurskalender.

For mer informasjon om håndtering av forskningsdata ved UiT, se Forskningsdataportalen UiT.

 

Webinaret holdes av Lars Figenschou og Katie Smart.

Velkommen!

Når: 26.09.23 kl 12.15–14.00
Hvor: Zoom
Sted: Digitalt
Målgruppe: Ansatte, Studenter, Gjester / eksterne
Lenke: Klikk her
Kontakt: Helene N. Andreassen
Telefon: +47 77 64 57 35
E-post: helene.n.andreassen@uit.no
Åpne Zoom-møte
Meld meg på!
Legg i kalender