Nils-Aslak Valkeapää

Norges arktiske universitetsmuseum inviterer til lansering av nytt nummer av Ottar om Nils-Aslak Valkeapää. Innlegg  v/ musiker Esa Kotilainen, artist Niko Valkeapää, forfatter Rauni Magga Lukkari og hefteredaktør Ola Graff. Gratis inngang. Arrangementet er del av Samisk uke 2020 i Tromsø. Velkommen!

Dette siste Ottar-heftet presenterer den samiske artisten Nils-Aslak Valkeapää. På samisk Áillohaš eller bare Áilu.

Han er trolig den mest innflytelsesrike samiske artisten som har levd.

Han hadde et usedvanlig allsidig virkefelt. Han var musiker, plateartist, komponist, organisator, skuespiller, tegner, maler, fotograf, forfatter og dikter.

- Vi er glad over å kunne gi ut dette nummeret av Ottar og få vist litt av hvor mangfoldig han var og hvilken betydning han hadde, forteller hefteredaktør Ola Graff, Norges arktiske universitetsmuseum.

Nils-Aslak Valkeapää innledet tidlig samarbeid med to framtredende finske jazzmusikere. Dette var et samarbeid som varte gjennom flere tiår, og som var viktig for utviklinga av musikken til Nils-Aslak. Den ene av dem, Esa Kotilainen kommer – for første gang - til museet for å fortelle om samarbeidet og vennskapet med Áilluhaš gjennom store deler av livet.

Masterstudent og artist Niko Valkeapää vil fortelle om musikken til Áillohaš og synge noen samiske sanger.

Forfatter Rauni Magga Lukkari vil lese dikt av Nils-Aslak Valkeapää.

 

Se innledningen og innholdsfortegnelsen til Ottar-heftet her

 

 

 

 

Når: 03.02.20 kl 19.00–20.30
Hvor: Norges arktiske Universitetsmuseum (Tromsø Museum)
Sted: Tromsø
Målgruppe: Ansatte, Studenter, Gjester / eksterne
Legg i kalender