Torill Strand gjester UiT Norges arktiske universitet i oktober
Torill Strand er professor ved Universitetet i Oslo, Institutt for pedagogikk. Hun disputerte i 2007 med avhandlingen "Barnehagepedagogikkens epistemologi". Hennes kompetanse spenner fra meta-teori til sosial epistemologi, pedagogisk filosofi, kosmopolitikk og semiotikk. Hun arbeider nå med å ferdigstille antologien "Re-thinking ethical-political education" (Springer), som rapporterer et Nordisk samarbeidsprosjekt om etisk-politisk danning. Andre nyere publikasjoner er oversiktsartiklene "Peirce and Education" (Encyclopedia of Educational Philosophy and Theory) og "Badiou and Education" (Oxford Encyclopedia) og en introduksjon til Honneths "Tingliggjøring og anerkjennelse" (Cappelens Upopulære).
Innlegget hennes i forskningsseminaret tar utgangspunkt i den forståelsen av erfaring vi finner hos Peirce. Om innlegget sier Torill:
"Filmen Himmelen over Berlin (Wim Wenders, 1987) forteller om en engel som vil bli dødelig, slik at han kan kjenne den enkle gleden ved menneskelig erfaring. Filmen vises i svart-hvitt. Men i samme øyeblikk engelen blir dødelig, og dermed erfarer verden på menneskelig vis, eksploderer filmen i et vell av farger. I dette seminaret lar jeg klipp fra denne filmen illustrere den amerikanske filosofen Charles Sanders Peirce (1839 – 1914) sin påstand om at «erfaring er vår eneste lærer»."
Innlegget baserer seg på de følgende tekstene:
Vær velkommen!
Et arrangement i regi av forskningsgruppen Pedagogisk filosofi