Desembernatt

Velkommen til Desembernatt på Tromsø Museum torsdag 30.11. kl. 18 - 24. Gratis inngang.

 

Som fersk museumsdirektør er det en glede å invitere til Tromsø Museums årlige museumsfestival – Desembernatt!

Vi byr på det beste i magasiner, verksteder, aktuell forskning og en splitter ny mørketidsutstilling. Filmskaperen Ole Giæver avrunder kvelden i sitt midnattskåseri og universitetskoret MIMAS synger oss inn i desembernatta.

Du er hjertelig velkommen! 

Lena Aarekol, museumsdirektør

 

PROGRAM

 

Utendørs

18.00 Åpning av GLIMT 2017: INSEKTER - naturens levende småjuvelerForgården

Studier av insekters fargerike vingemønster er et aktivt forskningsområde i evolusjonsbiologien. Ofte spiller fargemønstrene en viktig rolle i insektenes kurtisespill, og man kan undre på om estetikk har hatt en egenrolle i evolusjonen av insekter.
Forsker Jostein Kjærandsen var med på å oppdage betydningen av de særegne fargemønstrene i vingene til ørsmå fluer og veps.
En veksling mellom glimt fra insektenes liv i naturen og mikroskopbilder fra museumssamlinger gir oss innblikk i et fargesprakende mikrokosmos som er rundt oss på alle kanter.

Fotografiene vises på en av museets utvendige vegger i en bredde på elleve meter.

Åpninga skjer utendørs. Enkel og varm servering.

Utstillingen starter kl. 17.45, åpning kl. 18.00.

Live Techno/House musikk spilles av 15 år gamle Ernest Smejda aka. NEXö som også har laget musikken til utstillinga.

GLIMT er Tromsø Museums faste mørketidsutstilling. Utstillinga viser glimt fra våre samlinger og prosjekter som ellers ikke er tilgjengelige for publikum.

Fotografiene vises daglig kl. 07 - 10 og 14 - 24 i perioden 30.november 2017 - 21. januar 2018.

 

18.30, 19.30 og 20.30: Skrømt og spøkelseshistorier. Kom og hør hårreisende fortellinger for små og store v/ tidligere museumslærer Marianne Giæver. Gammen

 

Liv i utstillingene

18.00 – 21.00 Blekkspruter – havets papegøyer.  Se blekkspruter på sprit, som fossiler og undersøk helt fersk akkar. V/paleontologene Elsebeth Thomsen, Linn Novis og Zhiji Ou. NaturligVIS

18.30 – 19.00 Goavddis/tromma – se den unike gjenstanden og hør historien om funnet. V/professor Trude Fonneland og konservator Dikka Storm. Samekulturen

Fortellinger om goavddis funnet i Hilleshamn og levert til konservering ved Tromsø Museum i 2016. Konservator Dikka Storm og professor Trude Fonneland, TMU, presenterer tromma og diskuterer kva for nye perspektiv på kulturarv og lokale religiøse forhold i Sør-Troms funnet åpner for.

19.00 – 20.15 Gjett på en gjenstand. Fotoarkivar Sveinulf Hegstad og konservator John Hansen har funnet de rareste tingene fram fra samlingene! Kom og gjett.  Premier.  Samekulturen

19.00 – 21.00 Inn i et krøkebærblad – se i mikroskop hvilket mikroklima som gjemmer seg der! V/ Ledende forskningstekniker Martin Hajman. NaturligVIS

21.00 – 21.45 Reformasjon av liv og død. Omvisning i utstillinga Gud bevare meg vel – den lange reformasjonen i Nord-Norge førsteamanuensis Sigrun Høgetveit Berg, UiT. Fra de rike til de fattige. Omvisning i kirkekunstutstillinga v/formidlingsrådgiver Per Helge Nylund.  Lillesalen.

 

Verksteder

18.00 –  21.00 DNA-lab - Oppdag hvilke dyr og planter som levde her før ved å bruke DNA. Forskningsgruppa ECOGEN og nettverket Norwegian Barcode of Life (NorBOL) viser veien fra hvordan det var her fra sist istid og fram til nå gjennom sedimentprøver og DNA. Rekonstruer dyr og planter ved bruk av piperensere. NaturligVIS

18.00 – 21.00 Å Gud, for et fint skip! I utstillinga «Gud bevare med vel» smelter gammel kirkekunst og ny teknologi sammen i en gøyal aktivitet for store og små. Lillesalen

18.00 – 21.00 Bygg laftehus – prøv å bygg et helt lite hus i lafteteknikk. Storhallen

18.00 – 21.30 Engleverksted – Lag søte, glitrende engler. Sápmi              

18.30, 19.30, 20.30 og 21.30 Støyping av tinnfigurer. Påmelding i Skranken (maks. 8 personer pr. gang).

19.00 – 22.00 Ringsmykker i vikingstil – lag armbånd med vikingenes ringbrynjeteknikk. Vikingutstillinga

19.00 – 22.30 Strikkekafé – ta med strikketøyet og garn for garnbytte. Vi viser garn farget med sopp og hvordan man farger garn med konditorfarge. Biblioteket

19.00 – 22.30 Stoppestedet. Ta med hullete strikkeklær og prøv selv å stoppe dem. Se også reparerte og gjenbrukte klær fra samlingene. Biblioteket

                                

Bak kulissene                  

20.30 og 21.15 Åpne kulturhistoriske magasiner. Se skattene i våre samlinger som vi ikke har plass til å stille ut. Påmelding i skranken. Max 7 personer pr. gang

20.30 – 21.30 TellUS – bli med «behind sceenes» og ta en titt på arbeidet med vår nye geologiske utstilling. Ved prosjektleder Karl Frafjord. Geologisk utstilling

                              

Museumssalen

19.30 Naturens lek med fargeprakt – et spennende mikrokosmos i møtet mellom fysikk, kjemi og evolusjon.

Hva skaper fargeprakten vi finner hos insekter og fugler, og hvilken betydning har den i evolusjonsbiologien?
Har estetikk hatt en egenrolle i utviklingen av dyr og insekter? Med fargesprakende eksempler forklares de vanligste og de mest spektakulære fargefenomenene.

20.00 Kjønn i tradisjonsmusikken. Hvordan uttrykkes kjønn i sang og musikk fra nordnorsk tradisjon? Professor Ola Graff tar for seg hvordan kjønn uttrykkes i sang og musikk gjennom å se på en rekke eksempler fra nordnorsk tradisjon. Det er spørsmål både om hvordan menn og kvinner framstilles, hvordan maskulinitet og femininitet uttrykkes, om det er noen forskjell i verdsetting mellom de to, og selvfølgelig sanger om forholdet mellom kjønnene.

20.30 Båtgrava på Hillesøy – hør hva foreløpige analyser kan fortelle om båten, om mannen, om gjenstandene, og om samfunnet på sørvest-sida av Kvaløya den gang. V/ arkeolog Anja Roth Niemi.

I 2017 ble det gravd ut en relativt velbevart båtgrav på Hillesøy utenfor Tromsø (les mer her). I båten var gravlagt en mann, som hadde fått med seg blant annet sverd, øks, spyd, perler og en kam. Skjelettet er datert til merovingertid, og grava er altså eldre enn vikingtiden.

21.00 Konservering av gjenstandene fra båtgrava på Hillesøy. Se hva grava gjemte. Konservator Yang Sook Koh forteller om hvordan de skjøre gjenstandene fra båtgrava forsiktig ble tatt opp under utgravingen og nå konserveres på Tromsø Museums laboratorium. Flere av gjenstandene er laget av jern og bronse – materialer som ofte gir store utfordringer når de skal undersøkes og bevares for ettertiden. Gjenstandene fra båtgrava blir vist frem etter foredraget.

 

21.30 Metallsøkerfunn – se innleverte funn fra samlingene. Hva må man tenke på om man er interessert i metallsøking som hobby? V/samlingsforvalter Tanja Larssen.

Metallsøking er en populær aktivitet, og det leveres stadig flere gjenstander inn til Tromsø Museum som er funnet ved bruk av metallsøker. Hvilke metallsøkerfunn har Tromsø Museum i sine samlinger og hva skjer med de etter at levers hit? Riksantikvarens nye retningslinjer for privat metallsøking blir også presentert.

22.00 På ville veger? Levende utstillinger av samer i Europa og Amerika. Bokbad av kulturviter Cathrine Baglos ferske bok v/ professor Bjørg Evjen, UiT. Les mer om boka her.

22.30 Contemporary Shamanism in Norway: Religion, Entrepreneurship and Politics. Bokbad av professor Trude Fonnelands nyutkomne bok v/ professor Siv Ellen Kraft, UiT. Les mer om Trude Fonnelands bok og forskning her.

23.00 Hva jeg griper etter. Midnattskåseri v/ filmskaper Ole Giæver

Ole Giæver snakker om hva han ønsker å utforske i filmene sine, om relasjoner, avstand, lengsel, naturen, Galileo Galilei, Brad Pitt, lillebroren sin og seg selv.

Ole Giæver er født og oppvokst i Tromsø.  Han bor og jobber på Nesodden, men er ofte hjemme i Tromsø. Han var en sentral figur i byens revymiljø på nittitallet som instruktør for flere skolerevyer. Fra 1999 til 2001 studerte han ved Nordland Kunst- og Filmskole i Kabelvåg og fra 2002 til 2005 ved Konstfack i Stockholm.

Ole hadde laget mange kortfilmer før han i 2008 åpnet Film Fra Nord-programmet ved TIFF med novellefilmen Sommerhuset. I 2011 debuterte han med sin første spillefilm Fjellet, som var offisiell åpningsfilm ved TIFF og hadde verdenspremiere på Berlinalen. Giævers andre spillefilm Mot Naturen (2014) ble også vist ved Berlinalen der den vant pris for beste europeiske film. I år kom hans tredje spillefilm Fra Balkongen, også den med verdenspremiere i Berlin. Ole er  nå i utvikling med en science fiction film og en tv-serie.

23.30 Midnattskonsert med MIMAS Kirkekunsten

Universitetskoret runder av kvelden med himmelske toner.

 Foto: Marius Fiskum/Nordlysfestivalen     

 

Grøtservering

18.00 – 22.30 I kafé Rotunden kan du kjøpe grøt, saft, kaffe/te, gløgg og pepperkaker

 

Museumsbutikken har åpen hele kvelden. Se opp for fine julegaveideer!

 

 

 

Med forbehold om endringer i programmet

Når: 30.11.17 kl 18.00–23.59
Hvor: Tromsø Museum
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Ansvarlig:
Legg i kalender