Tvangsevakueringa av Nord-Troms og Finnmark 1944-1945

SESAM seminar på Riddu riđđu 2015:
Samene under tvangsevakueringa

Tid: Fredag 10. juli, kl. 1200-1400
Sted: Biblioteket, Senter for nordlige folk, Manndalen

 

Fra evakueringa av Karasjok. Foto: Nord-Troms Museum
Fra evakueringa av Karasjok. Foto: Nord-Troms Museum

Program

1205:
Åpning v/faglig leder Else Grete Broderstad, Senter for samiske studier, UiT Norges arktiske universitet

1205-1230:
Samane i tvangsevakueringa hausten 1944 v/professor Ingunn Elstad,Institutt for helse- og omsorgsfag, Det helsevitenskapelige fakultet, UiT Norges arktiske universitet

Mange kjenner til at reindriftssamane i indre Finnmark lurte evakueringsstyresmaktene trill rundt og kom seg unna tvangsevakueringa. Men kva skjedde med den samiske befolkninga elles? Var det planlagt at samane skulle evakuerast? Korleis vart dei tatt imot undervegs? Korleis ramma katastrofen samane?

 

1230-1255:
Fra privatforpleining i Kåfjord til Dikemark Asyl v/førsteamanuensis Åshild Fause, Institutt for helse- og omsorgsfag, Det helsevitenskapelige fakultet, UiT Norges arktiske universitet

Ei gruppe som blei særskilt hårdt ramma som følge av krigen og tvangsevakueringa var de sinnslidende.  Før krigen ble det store flertallet av sinnslidende i Troms og Finnmark tatt hånd om i privatforpleining; i private hjem mot ei godtgjøring. Tvangsevakueringa var starten på ei strabasiøs reise sørover som for manges vedkommende resulterte at de aldri kom tilbake til Nord-Norge.  Det var også slutten på ei ordning som ga sinnslidende tilhørighet i et lokalsamfunn.  Foredraget vil belyse hva som skjedde med to av dem; Inga fra Kautokeino og Nils fra Kåfjord.  

 

1300-1400:
Samtale mellom Harry Solhaug, Ingunn Elstad og Åshild Fause, ledet av Else Grete Broderstad. Solhaug er fra Manndalen og var barn under evakueringa. 

Når: 10.07.15 kl 12.00–14.00
Hvor: Biblioteket, Senter for nordlige folk, Manndalen
Sted: Annet
Målgruppe: alle
Ansvarlig: Else Grete Broderstad
E-post: else.g.broderstad@uit.no
Legg i kalender