vår 2024
ERN-2015 Ernæring, helse og sykdom 2 - 20 stp

Emnetype

Emnet er forbeholdt studenter på bachelor i ernæring, og kan ikke tas som enkeltemne.

Obligatorisk forkunnskapskrav

ERN-2010 Kommunikasjon, psykologi og praksis, HEL-0700 Samhandling, etikk og grunnleggende akademiske ferdigheter i helse– og sosialfag.

Studiepoengreduksjon

Du vil få en reduksjon i antall studiepoeng (som oppgitt under), dersom du avlegger eksamen i dette emnet og har bestått følgende emne(r) fra før av:

ERN-2007 Praksis 5 stp
ERN-2008 Ernæring, helse og sykdom 2 15 stp

Innhold

Studentene skal være kjent med, og kunne formidle, kostholdsanbefalingene til gravide, ammende, spedbarn, småbarn, eldre og idrettsutøvere.

Emnet skal videre gi studentene kunnskap om faktorer som kan bidra til redusert ernæringsstatus, hvordan ernæringsstatus og risiko for underernæring vurderes, og kunne iverksette tiltak for forebygging og behandling av sykdomsrelatert underernæring.

Emnet skal gi studentene kunnskap om de molekylære mekanismene ved karsinogenese, og om kreftepidemiologi med spesielt fokus på ernæring i et forebyggende perspektiv.

På bakgrunn av kunnskap tilegnet i dette, og tidligere emner, skal studentene kunne patogenese og utbredelse av matvareallergi, irritabel tarm syndrom (IBS) og beinskjørhet i befolkningen og kunne gi kostveiledning ved disse tilstandene.

Studentene skal tilegne seg kunnskaper om hvordan det arbeides med ernæring i forebyggende helsetjenester, rehabilitering og frisklivstilbud.

Studentene skal, på bakgrunn av kunnskap tilegnet i dette og tidligere emner, videreutvikle ferdigheter innen pasientkonsultasjon og journalnotat.


Anbefalte forkunnskaper

ERN-1000 Ernæring, individ og samfunn, ERN-1001 Matvarekunnskap og matvaretrygghet, ERN-2001 Grunnleggende epidemiologi, statistikk og kostvurderingsmetoder , ERN-2009 Humanfysiologi, ERN-2011 Makronæringsstoffer og energi, ERN-2012 Mikronæringsstoffer, ERN-2013 Immunology, pharmacology, epigenetics and microbiology, ERN-2014 Ernæring, helse og sykdom 1, MBI-1002 Celle- og molekylærbiologi, MBI-2001 Biokjemi

Hva lærer du

Etter avsluttet emne skal studentene kunne:

Kunnskaper:

  • redegjøre for kostholdsanbefalinger for gravide, ammende, spedbarn, småbarn og eldre
  • kunne vurdere vekt- og vekstutvikling hos spedbarn og barn
  • redegjøre for forekomst, patofysiologi og ernæringsbehandling ved irritabel tarm syndrom
  • forklare de molekylære mekanismene ved allergiske reaksjoner og kjenne til behandling ved matvareallergi
  • beskrive forekomst av ulike typer matvareallergier hos barn og voksne, og redegjøre for sentrale elementer i ernæringsbehandling av matvareallergier
  • redegjøre for forekomst og patogenese ved beinskjørhet og betydningen av ernæring for forebygging og behandling av beinskjørhet
  • forklare de molekylære mekanismene ved karsinogenese
  • forklare kunnskapsgrunnlaget for sammenhenger mellom ernæring og kreft
  • redegjøre for definisjonen av underernæring, samt årsaker og konsekvenser av underernæring
  • kunne planlegge og iverksette innledende tiltak for å forebygge og behandle sykdomsrelatert underernæring
  • redegjøre for sentrale temaer relatert til idrettsernæring, herunder ernæringsmessige behov ved ulike idretter, etiske perspektiver og antidoping
  • forklare begrepene frisklivstilbud, forebyggende helsetjenester, rehabilitering og habilitering
  • redegjøre for hvilken rolle ernæring har innen virksomheter som tilbyr forebyggende helsetjenester, rehabilitering, habilitering og frisklivstilbud
  • beskrive behandlingsforløp for enkelte pasientgrupper
  • redegjøre for struktur i pasientkonsultasjon for klinisk ernæringsfysiolog

Ferdigheter:

  • formidle kostholdsanbefalinger til gravide, ammende, spedbarn, småbarn og eldre
  • formidle individualisert kostveiledning til personer med irritabel tarm syndrom, matvareallergier og beinskjørhet
  • kunne drøfte forskjellen mellom en matvareallergi og en matvareintoleranse
  • anvende risikovurderingsverktøy for å vurdere risiko for underernæring
  • diagnostisere underernæring basert på diagnosekriterier
  • kunne formidle kostholdsanbefalinger for idrettsutøvere og kostholdets betydning for prestasjon og restitusjon
  • kunne drøfte forskningsbasert kunnskap for bruk av kosttilskudd til å fremme idrettspresentasjoner
  • anvende kunnskap om nasjonale kostråds- og næringsstoffanbefalinger til å vurdere en kostanamnese og iverksette persontilpassete ernæringstiltak hos individer innen forebyggende helsetjenester, rehabilitering og frisklivstilbud
  • identifisere og reflektere over hvilke faktorer som fremmer og hemmer god samhandling
  • kunne skrive journalnotat
  • anvende kunnskap og ferdigheter innen kommunikasjonskompetanse til å forstå og samhandle med brukere og pasienter

Generell kompetanse:

  • gi persontilpassete forebyggende- eller behandlende ernæringsanbefalinger for sykdomsrelatert underernæring og beinskjørhet
  • gi persontilpasset ernæringsbehandling ved matvareallergier og irritabel tarm syndrom
  • gi kostveiledning til gravide, ammende, spedbarn, småbarn, eldre og idrettsutøvere
  • redegjøre for hva taushetsplikt og personvern innebærer
  • reflektere over ernæringsarbeidet i forebyggende helsetjenester, rehabilitering og frisklivstilbud
  • kunne formidle de nasjonale kostråds- og næringsstoffanbefalingene i undervisning av individer og grupper innen forebyggende helsetjenester, rehabilitering og frisklivstilbud

Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

  • Forelesninger
  • Seminar
  • Gruppearbeid
  • Plenumspresentasjon
  • Kjøkkenlab
  • Rapportskriving
  • Kritisk artikkelvurdering
  • Praksis

Timeplan

Eksamen

Vurderingsform: Dato: Varighet: Karakterskala:
Skriftlig skoleeksamen 08.05.2024 09:00
5 Timer A–E, stryk F

Obligatoriske arbeidskrav:

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen:

Kjøkkenlab Godkjent – ikke godkjent
Gruppearbeid Godkjent – ikke godkjent
Vitenskapelig oppgave Godkjent – ikke godkjent
Praksis Godkjent – ikke godkjent
UiTs samleside om eksamen

Kontinuasjonseksamen

Det arrangeres kontinuasjonseksamen for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen i dette emne
  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 20
  • Emnekode: ERN-2015
  • Tidligere år og semester for dette emnet