høst 2023
JUR-3608 Rettshjelp I - 15 stp

Emnetype

Emnet inngår i femårig master i rettsvitenskap ved UiT Norges Arktiske Universitet. Emnet kan tas av fakultetets studenter som en del av den valgfrie delen på femte avdeling, jf. Studieplan for graden Master i rettsvitenskap ved UiT. For fakultetets studenter forutsettes det bestått tredje avdeling på masterstudiet i rettsvitenskap. I tillegg må studenten ha blitt tilbudt jobb hos Jusshjelpa i Nord-Norge.

Emnebeskrivelsen må ses i sammenheng med Studieplan for graden Master i rettsvitenskap ved UiT, Fagbeskrivelse for femte avdeling og Reglementet for den valgfrie delen av masterstudiet i rettsvitenskap ved UiT.


Studiepoengreduksjon

Du vil få en reduksjon i antall studiepoeng (som oppgitt under), dersom du avlegger eksamen i dette emnet og har bestått følgende emne(r) fra før av:

JUR-3608 Rettshjelp 15 stp
JUR-3609 Rettshjelp II 15 stp
JUR-3609 Rettshjelp 15 stp

Innhold

Pensum og undervisning i spesialfaget bygger videre på den generelle rettslige forståelsen som studentene har tilegnet seg i løpet av studiet, herunder metodiske kunnskaper og ferdigheter. Spesialfaget består av praktisk juridisk saksbehandling innenfor de fagområder Jusshjelpa til enhver tid tilbyr rettshjelp innenfor. Dette kan være sosialrett, trygderett, fengselsrett, utlendingsrett, gjeldsrett, husleierett, pengekravsrett, arbeidsrett, familie- og arverett samt barnerett.

Hva lærer du

Kunnskap

Etter bestått spesialfag har studenten:

  • Avansert kunnskap om klientbehandling, systematisering av faktum, utarbeidelse av ulike strategier samt yrkesetiske problemstillinger,
  • Avansert kunnskap om prosessen med å fremme ulike krav, herunder mot forvaltningsorganer og private personer og selskaper.
  • God kunnskap om forholdet mellom rettshjelpstilbudet og rettshjelpsbehovet.
  • God kunnskap om betydningen av rettspolitisk arbeid.

Ferdigheter

Etter bestått spesialfag kan studenten:

  • Gjennomføre rettshjelp gjennom hele saksbehandlingsprosessen innenfor fagområdene hun/han har arbeidet med, herunder organisere klientmøter, systematisere relevant faktum, gi kvalifiserte råd på bakgrunn av gjeldende rett, utforme relevante dokumenter som brev, klage, prosesskriv og ulike former for begjæring samt gjennomføre forhandlingsmøter og rettsmøter.
  • Identifisere rettspolitiske problemstillinger.
  • Behandle rettspolitiske problemstillinger ved hjelp av ulike strategier.

Generell kompetanse

Etter bestått spesialfag kan studenten:

  • Anvende de ovennevnte kunnskapene og ferdighetene i rettshjelp individuelt og i samarbeid med andre,
  • Kommunisere resonnementer på en tydelig og presis måte, skriftlig og muntlig til fagfellesskapet og allmennheten
  • Anvende kunnskaper og ferdigheter tilegnet i rettshjelpsfaget på alle rettsområder og til alle arbeidsoppgaver og prosjekter hvor det er relevant
  • Identifisere og reflektere over yrkesetiske dilemma som arbeid innenfor rettshjelp særlig kan lede til, og håndtere disse på en forsvarlig måte

Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Undervisningen tilbys i form av interne kurs ved Jusshjelpa i begynnelsen av semesteret, og praktisk saksbehandling under tilsyn av saksbehandlingsgruppene og faglig ansvarlig. Videre gis det undervisning i rettspolitikk og etikk i regi av fakultetet. Undervisningen gis som utgangspunkt i form av forelesninger og seminar. Undervisningen er i høy grad problembasert. Undervisningsspråket er norsk.

Dersom det er mindre enn 4 undervisningspåmeldte studenter i emnet, vil det ikke bli arrangert undervisning.


Error rendering component

Mer info om arbeidskrav

Det er en forutsetning for å ta spesialfaget at man er, eller har vært, ansatt på Jusshjelpa i Nord-Norge, og kandidatene må derfor dokumentere minst et arbeidsomfang på 15 timer per uke i gjennomsnitt i to semester (40 % stilling). Arbeidskravet godkjennes ikke for studenter som har mer enn 20 % fravær fra arbeidsplikten.

Mer info om vurderingsform muntlig eksamen

Det arrangeres påfølgende justerende muntlig eksamen for kandidater som har bestått hjemmeeksamen. Endelig karakter settes etter at muntlig eksamen er gjennomført.

Muntlig eksamen kan justere karakteren en karakter opp eller en karakter ned.


Kontinuasjonseksamen

Det gis adgang til kontinuasjonseksamen for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen i dette emnet.
  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 15
  • Emnekode: JUR-3608
  • Tidligere år og semester for dette emnet