Isabel Kemi (bokmål)

Sykepleie (deltid) - bachelor Kautokeino

Isabel Kemi (bokmål)

Sykepleie (deltid) - bachelor Kautokeino
Studentintervjuer

Allerede i første praksisperiode merket Isabel Kemi at pasientene satte pris på at hun tar en samisk sykepleierutdanning.

Loga viidáseappot davvisámegilli dáppe

– Når du er syk og sårbar er det utrolig viktig å føle seg forstått, og pasientene sier at de setter stor pris på at vi kan snakke sammen på samisk, sier Isabel Kemi.

24-åringen fra Kautokeino omtaler den desentraliserte, samiske sykepleierutdanningen som en perfekt kombinasjon for henne.
– Som ferdig utdannet samisk sykepleier, kan jeg velge hvor jeg vil jobbe. Mens jeg tar utdanningen, kan jeg fortsette med reindriften sammen med familien min, sier Kemi.

Selv om mye av pensum er på norsk og engelsk, og ikke all undervisning foregår på samisk, merker Kemi likevel en stor forskjell på den samiske utdanningen og på andre fag hun har studert ved universitetet.
– Vi diskuterer fag ut fra et samisk perspektiv, og siden alle mine medstudenter er samisk, slipper jeg å være den samiske studenten som hele tiden må forklare ting ut fra et eksotisk, samisk perspektiv, sier Kemi.

– Vi trenger sykepleiere som forstår oss

Selv lærer hun best gjennom å få diskutere pensum.
– Jeg snakker jo godt norsk, men når vi skal diskutere detaljer, følelser og nyanser, blir det så mye enklere å gjøre det på mitt hverdagsspråk, på mitt morsmål, sier Kemi. I dag er de sju studenter, en mann, seks damer, alle samisktalende, noen med lang erfaring fra jobb i helsevesenet, andre med null erfaring. Med et 20-årig aldersspenn, blir det spennende diskusjoner fra forskjellige ståsted. Selv jobber hun i helsevesenet ved siden av studiene.
– Men det var først som pårørende at jeg fikk øynene opp for hvor stor forskjell en god samisktalende sykepleier kan utgjøre i livene til folk – og hvor viktig språk og kulturforståelse er også i helsevesenet, sier Kemi.

Ett år inn i utdanningen, har 24-åringen fått innsyn i hvor mange muligheter yrket gir. Selv tenker hun på å bli psykiatrisk sykepleier.
– Da jeg startet på studiet var jeg usikker på om det var dette jeg ville, nå anbefaler jeg den samiske sykepleierutdanningen til alle som ønsker å jobbe med mennesker. Sykepleieryrket er veldig meningsfullt og gir utrolig mange valgmuligheter. Som samisk sykepleier har du i tillegg en spesialkompetanse allerede i det du er ferdig på studiet, sier Kemi.

Fra høsten 2022 vil også deltidsstudenter på sykepleie få økonomisk støtte når de er i praksis, slik alle andre sykepleierstudenter får.

Søknadsfrist 16. oktober 2022 med studiestart og lokale samlinger i Kautokeino i januar 2023.

Sist endret: 14.09.2022 11.18