Studentintervjuer

Aurora dro fra Oslo til Tromsø for å studere romfysikk, et bevisst valg hun ikke har angret ett sekund på at hun tok.

- Før jeg flyttet til Tromsø kjente jeg kun én person her, det var også litt av grunnen til at jeg flyttet hit. Man blir selvstendig på en helt annen måte når man flytter så langt bort fra komfortsonen sin. Jeg måtte skape meg et nytt nettverk her i Tromsø.

For Aurora var UiT Norges arktiske universitet førstevalget fra første rundt. Egentlig bestemte hun seg allerede på videregående for at det var dette hun ville studere, men hun valgte å ta et friår for å jobbe og tenke skikkelig gjennom utdanningsvalget.  

- Jeg jobbet ett år på SFO før jeg tok avgjørelsen. For meg var det viktig å være helt sikker før jeg tok et så stort valg, det er jeg også glad for at jeg gjorde. Jeg fikk mer tid til å tenke, i tillegg var jeg veldig klar for å komme meg ut i verden etter det året.

Et komplekst studie

Aurora sier at mange egentlig ikke vet hva romfysikkstudiet går ut på, fordi det kan være ganske komplekst. 

- Studiet handler om hva som skjer mellom sola og jorda, vi lærer blant annet om nordlys og hva som skjer i det nordlys skapes. De tre første årene har man grunnleggende matematikk og fysikk, noe som er nødvendig når man til slutt skal lære om den fysikken som er direkte relatert til romfysikk. Vi lærer også om de avanserte instrumentene som brukes i romforskning blant annet satellitter og radarer.

Likte fysikk på videregående

Aurora forstod allerede på videregående at hun måtte studere noe innenfor fysikk eller matematikk, men når alle vennene dro til Trondheim eller Bergen var det ikke like innlysende at hun skulle ende opp i Tromsø.

- Jeg har alltid likt matematikk og fysikk så det var ganske tidlig klart at også studenttilværelsen kom til å inneholde mye realfag. Det at jeg valgte UiT i Tromsø var egentlig også ganske naturlig etter at jeg hadde lest litt om romfysikkstudiet, dessuten er jeg veldig glad i å gå på ski, så det var flere faktorer som var avgjørende i dette valget.

Kunne ikke tenkt seg noe annet

I dag kunne hun ikke tenkt seg et annet studie eller en annen by å studere i. Aurora trives i Tromsø og hun trives på UiT. Noe av det hun trekker fram som det beste ved UiT er det gode studentmiljøet, kontakten med foreleserne og at kullene er små.

- Studentmiljøet ved UiT er helt fantastisk, det at kullene er små tror jeg bidrar til å gjøre det enda bedre, man kommer mye tettere på hverandre som klasse. Når man har forelesning i klasserom istedenfor enorme forelesningssaler kommer man også tettere på foreleserne. Da blir terskelen for å stille spørsmål eller banke på kontordøra etter forelesning lavere.

Videre forteller hun om en studiehverdag med forelesninger, øvelsestimer og mye egenstudium, med lite obligatorisk undervisning.

- I øvelsestimene får vi utdelt øvingsoppgaver, det er obligatoriske oppgaver som må gjøres innenfor en gitt tidsfrist. Vi har ganske mange slike i løpet av et år, men det er egentlig ganske bra, for da får vi forståelse for faget på en helt annen måte enn vi får ved å kun lese pensum. I øvingstimene får vi i tillegg hjelp fra en lærer som ofte er student som har tatt faget tidligere.

Etter at øvingsoppgavene er innlevert får studentene tilbakemeldinger på hva de har gjort rett og hva som var feil. Dette bidrar til bedre læring for studentene da de har oppgaver løpende gjennom hele semesteret og kan fokusere på de tingene de får tilbakemelding på fra oppgavene.

Integrert master og mange jobbmuligheter

Når det kommer til tiden etter studiet har hun ikke helt bestemt seg for hva hun vil gjøre. Romfysikk er en integrert master, noe som betyr at hun ikke har en grad etter tre år, men må ta mastergraden på fem år i ett. Med en master i romfysikk har man mange muligheter og Aurora stresser ikke med å bestemme seg helt enda.

-Jeg tror det blir lettere å bestemme seg etter at vi har hatt fagene som er mer relatert til romfysikk, da blir det nok lettere å finne ut hva man trives best med. Romfysikk gir en sivilingeniørgrad, så jeg føler meg ganske trygg på at jeg har mange muligheter i arbeidslivet.

Innenfor romfysikk forteller Aurora at man kan jobbe med rakettforskning, eller annen forskning. Man kan jobbe i private bedrifter, i det offentlige, med fysikk og eller matematikk. Man kan jobbe i KSAT eller Norsk satellitt service, og til og med i Telenor.

Tromsø som kulturmekka

Når hun ikke studerer er Aurora glad i å trene, og hun er også glad i kollektivet sitt.

- Jeg liker å gå på fjellet, gå på ski og klatre, men jeg er også utrolig glad i å komme hjem til kollektivet og henge med de jeg bor med. Vi lager gjerne middag sammen eller finner på noe annet koselig. Dessuten har Tromsø et fantastisk kulturtilbud med festivaler, konserter og standupshow - det skjer noe hele tiden.

Avslutningsvis ønsker Aurora å komme med ett råd til de som vurderer å studere romfysikk.

- Mange tror kanskje dette er et sært og vanskelig studie, men alt går gradvis, så lenge man jobber effektivt i semesteret er studiet enormt givende. Jeg anbefaler studiet til alle, i alle fall alle som er glad i fysikk og matematikk, personlig ble jeg enda mer glad i disse fagene etter at jeg begynte på dette studiet. Det er bare å hoppe i det!

Sist endret: 13.11.2019 11.10