Studentintervjuer

Anna Skott bestemte seg tidlig for at hun ville studere etter videregående, men at valget falt på fiskeri- og havbruksvitenskap i Tromsø var derimot litt mer tilfeldig.

– Jeg satt en ettermiddag og sjekket hvilke muligheter jeg hadde på de ulike universitetene, og tilfeldigvis kom jeg over en artikkel på UiT sine nettsider som handlet om fiskeri- og havbruksvitenskap. Artikkelen var veldig positiv og fanget oppmerksomheten min umiddelbart, så det var det som fikk meg til å velge fiskeri- og havbruksvitenskap.

Fra Bærum til Tromsø

Til tross for at studievalget var noe tilfeldig, visste Anna at hun skulle studere noe innenfor biologi og gjerne også marine ressurser.

– Jeg hadde fordypning i biologi på videregående og likte det kjempegodt! Jeg har også bodd i utlandet og sett at oppmerksomheten rundt norsk sjømatnæring er enorm i andre land. Det er gøy å lære mer om norsk sjømat, som er svært ettertraktet i utlandet. Norge eksporterte sjømat for 94,5 milliarder i 2017 og da er det stas å ha fagkunnskap om dette.

Bærumsjenta var aldri i tvil om hun skulle flytte til Tromsø etter at hun hadde funnet drømmestudiet. UiT er det eneste universitetet i Norge som fører dette studiet og dessuten hadde Anna en bestemor i Tromsø. To faktorer som var avgjørende for at hun endte opp i Nordens Paris. 

Studiehverdag med høyt tempo

Studiehverdagen til Anna er variert med mange forskjellige fag og høyt tempo, og hun beskriver studiet som både tverrfaglig og næringsrettet.

– Jeg trives veldig godt med studiet mitt. Dette semesteret har vi utrolig mye å gjøre, men høyt tempo passer meg bra! Det er spennende å lære så mye forskjellig som det vi gjør på fiskeri- og havbruksvitenskap. Med så mange fag er det i alle fall vanskelig å bli lei.

På fiskeri- og havbruksvitenskap får studentene også mulighet til å benytte kunnskapen sin gjennom praksisordningen arrangert av fakultetet. Anna hadde praksis hos Norges sjømatråd, og sier hun gjennom det ble bedre kjent med næringen, noe hun betegner som en av de største fordelene med studiet.

– Vi lærer utrolig mye om verdikjeden gjennom den teoretiske undervisningen. Vi kan alt fra fangst til konsum. Det er også fint å kunne lære hvordan ting foregår i praksis.

En attraktiv næring

Når hun er ferdigutdannet får Anna den anerkjente tittelen «fiskerikandidat». Det er en tittel med mye innhold og som gir enorme arbeidsmuligheter.

– Noe av det jeg liker best med dette studiet er at vi har en spesialisering som gir oss mulighet til å jobbe innenfor ganske mange forskjellige yrker.

Anna er fremdeles usikker på hva hun har lyst til å bruke utdannelsen sin til, men hun nevner jobber innenfor eksportnæringen som attraktive.

– Det er vanskelig å si akkurat hvilken jobb man har mest lyst på i en så stor sektor, i tillegg har vi jo mulighet til å ta en mastergrad etter bacheloren. Dette studiet gir med andre ord mange muligheter, både når det kommer til utdanning og når man kommer ut arbeidslivet, sier hun bestemt.

Fornøyd med campus og personalet

Anna er veldig fornøyd med at campus i Tromsø er så sentralt, og trekker frem det faktum at det er lett å komme seg til og fra. Dessuten er det alltid noe som skjer på campus.

– Noe annet som er veldig bra med UiT er de gode veilederne og rådgiverne som strekker seg langt for å hjelpe. Studiet er fantastisk og jeg kunne ikke vært mer fornøyd med studentmiljøet. Når jeg tenker meg om er jeg egentlig fornøyd med alt ved UiT, ler hun.

Håp i Havet – for studenter, av studenter

Anna engasjerer seg også i livet rundt studiene og var blant annet med å arrangere Håp i Havet, en konferanse for studenter og næringslivet og som arrangeres av studenter. Konferansen har som mål å inspirere deltakerne gjennom de endeløse mulighetene den marine næringen byr på.

– Jeg var kommunikasjonsansvarlig, et utrolig givende verv. Det er kult å ha vært med og arrangere en av Nord-Norges største sjømatskonferanser. Så er jeg teamleder i UiTstudent, hvor vi viser frem hvordan det er å være student ved UiT i sosiale medier! Det er også veldig givende.

Når hun ikke studerer driver Anna med kunstløp og trener på treningssenter, og hun har også vært med i studentrevyen.

– Jeg er også glad i å gå på ski og å gå på fjellet, Tromsø er med andre ord; helt perfekt for meg.

Fisk Tromsø Havbruk Bærum Verdikjeden Sjømat Sjømatråd Fangst Eksportnæringen Fiskerikandidat Håp i Havet UiTstudent Mastergrad
Sist endret: 06.11.2019 08.56