STUDENTBLIKK på psykisk helse og trivsel

Hva innebærer det for deg som student å delta?

Du kan delta med et anonymt intervju og/ eller i en liten gruppe med andre studenter som medforsker og med bruk av film. Det er frivillig å delta og dine personopplysninger oppbevares konfidensielt. 

Hvem kan delta? 

  • Du kan delta om du er student tilknyttet UiT, campus Tromsø, enten du studerer aktivt, er sykemeldt, eller på annen måte strever med å gjennomføre.
  • Studentene skal være mellom 18 og 25 år ved kontaktetablering. 
  • Deltakerne skal ha egne tidligere eller nåværende erfaringer med psykiske helseplager som påvirker hverdagen som student (med eller uten diagnose). 
  • Det skal ikke være akutt fare for liv og helse.
  • Vi ønsker variasjon med henhold til kjønn. 

Delta med individuelt intervju

Om du velger å delta med et personlig, anonymt intervju vil dette vare i mellom 1 og 2 timer, etter avtale. Vi kan møtes på tid og sted som passer deg, og jeg vil stille med noe å spise om du ønsker det. Intervjuene gjennomføres i løpet av 2021.

Jeg vil be deg om å ta med 2-3 mobilbilder som du tenker kan illustrere hva som påvirker din psykiske helse og trivsel – positivt og negativt. Vi vil reflektere sammen om dette ved hjelp av en semi-strukturert intervjuguide. Jeg vil også invitere deg til å fortelle hvordan din psykiske helse og trivsel har utviklet seg fram til i dag og hva som har påvirket den.

Jeg vil be deg om tilatelse til å ta opp intervjusamtalen for mest mulig riktig analyse. Opptaket lagres i Tjenester for sikker datalagring (TSD) og slettes når jeg har transkribert det som anonym tekst. Om du samtykker til det, vil jeg gjerne bruke dine mobilbilder videre i anonymisert form, for eksempel i en presentasjon eller artikkel om hva vi finner i prosjektet. Du kan sende mobilbildene til meg via anonymt og sikkert nettskjema til TSD. 

 

 

Delta i gruppe

Om du velger å delta i en gruppe vil du inviteres til refleksjon og samarbeid med 4-10 andre studenter med liknende erfaringer. Deltagerne støtter hverandre i arbeidet med å lage korte filmer med grunnlag i deres erfaringer som kan gi en bedre forståelse til publikum dere opplever som relevante. Det kreves ikke praktisk erfaring med å lage film. Gruppa møtes 8-10 ettermiddager fordelt utover 2-3 måneder på campus i Tromsø, høsten 2021 om koronasituasjonen tillater det, og ledes av forsker og prosjektleder Maria F. Kvamme og filmskaper og filmteknisk veileder Espen Olaisen. 

Nå kan du melde deg på gruppe med oppstart fredag 1. april 1730-1930! Gruppa møtes så på et undervisningsrom på campus i Tromsø 6 mandager (vi hopper over påskeferiedagene 11. og 18. april) mellom 17:30 og 19:30.  Prosjektet stiller med pizza til deltagerne. 

Vi vil ha fokus på ivaretagelse av personlige grenser. Filmfortellinger kan for eksempel anonymiseres og/ eller bruk kan avgrenses til visse typer publikum og arenaer. Dere bestemmer selv hvor og når filmene kan brukes. Deltagerne i gruppe blir også invitert med i innledende analyse til en vitenskapelig artikkel som presenterer tema som har vært vektlagt underveis. Med filmarbeidet som utgangspunkt, inviteres gruppa til å reflektere sammen over:

  • hva som skal til for god psykisk helse og trivsel i hverdagen som student
  • eventuelle erfaringer med barrierer for helsesøking i hverdagen
  • erfaringsbaserte råd til rådgivere/helsepersonell, beslutningstagere og forskere

Analysen til denne og andre forskningsartikler basert på møtene videreutvikles av prosjektleder etter gruppene er ferdigstilt, men interesserte deltagere får anledning til å kommentere underveis til en av prosjektartiklene om dere skulle ønske dette. Bidrag vil krediteres anonymt i publikasjonen.

Film-teknisk veileder og 1-3 brukerkonsulenter vil signere taushetserklæring. Om det oppstår eller avdekkes udekkede behov for helsehjelp tilbys formidling til relevant instans.

 

 

Rettigheter, samtykke og personvern

Det er frivillig å delta i prosjektet. Vi behandler opplysningene konfidensielt og i samsvar med personvernregelverket. Mer utdypende informasjon om rettigheter, personvern ved deltagelse i STUDENTBLIKK kan også leses i prosjektets formelle informasjons- og samtykkeskriv, utformet etter kriterier fra Norsk senter for forskningsdata (NSD). Skrivet blir gjennomgått muntlig med forsker før du bestemmer deg, men kan også leses her ved interesse: Formelt samtykkeskriv for studenter som vurderer å delta 

Bilder fra pixabay