Geografisk variasjon i kommunale hjemmetjenester

Forskningsprosjekt om geografiske forskjeller i kommunale hjemmetjenester ved Senter for Omsorgsforskning Nord

Geografisk variasjon i kommunale hjemmetjenester

«Geografisk variasjon i kommunale hjemmetjenester» er et tre år langt forskningsprosjekt ved Senter for Omsorgsforskning nord (SOF) fra 01.01.2022 til 31.12.2024. Prosjektleder er postdoktor Daniel Rød, med professor Bodil Blix og førsteamanuensis Rolf Markussen som samarbeidspartnere ved Institutt for helse- og omsorgsfag, UiT Norges Arktiske Universitet

Dette forskningsprosjektet ligger i skjæringspunktet mellom samfunnsvitenskap og helsetjenesteforskning, og vil utforske og analysere en rural og en urban casekommune med tanke på om strukturelle forhold påvirker kommuner forskjellig basert på geografi.

Dette prosjektet skal undersøke geografisk variasjon i kommunale hjemmetjenester med følgende problemstillinger.

Problemstilling 1: Hvordan erfarer ansatte i kommunale hjemmetjenester i en rural og en urban casekommune strukturelle forhold som mulighetsskapende og/eller begrensende i sitt arbeid med eldre hjemmeboende personer?

Med strukturelle forhold så menes eksempelvis ressursfordelinger i helsesektoren, organisering av kommunale hjemmetjenester, helsepolitiske føringer, geografi og demografi. For å besvare denne problemstillingen vil prosjektleder sammen med prosjektets samarbeidspartnere gjennomføre kvalitative fokusgruppeintervjuer og individuelle, semistrukturerte intervjuer med ansatte i kommunale hjemmetjenester i to casekommuner.

Problemstilling 2: Hvordan erfarer eldre hjemmeboende tjenestemottagere i en rural og en urban casekommune tjenestene de mottar av de ansatte og organiseringen av kommunale hjemmetjenester i sin kommune?

For å besvare denne problemstillingen vil prosjektet gjennomføre kvalitative, individuelle, semistrukturerte intervjuer av eldre, hjemmeboende tjenestemottagere i to casekommuner. Relevante temaer kan være omfang og organisering av tjenester i forhold til behov, opplevd kvalitet, lokal rekruttering, lokal tilknytning med mer. Det er også interessant å undersøke hvorvidt det er sammenheng mellom svarene og analysen fra problemstilling 1 denne problemstillingen.

Studiens overordnede mål er å øke vår forståelse av en viktig del av den norske velferdsstaten; nemlig de kommunale hjemmetjenestene, når det gjelder eventuell geografisk variasjon/forskjeller, hvordan disse uttrykkes gjennom tjenesteyteres og tjenestemottakeres erfaringer og hvordan disse kan forstås og analyseres. Studiet er relevant også i forhold til velferdsstatens ambisjon om likeverdige helsetjenester. Problemstillingene er relevante både for forskningsfeltet, politikere, tjenestemottagere og ansatte i kommunale helsetjenester.

Prosjektet er tilrådd av SIKT og har prosjektnummer 884932.

[Loading...]