About
Kunstig intelligens forventet å revolusjonere helsevesenet i form av å være verktøyet for behandling av store mengder data som muliggjør persontilpasset diagnostikk- og behandling, klinisk beslutningsstøtte, predikering av prognose og komplikasjoner, mm.
For å redusere avstanden mellom maskinlæringsmiljøene som lager algoritmer basert på store datamengder og klinikernes hverdag med pasienter, så vi behov for å lage dette forskningssamarbeidet/konsortiumet. Samtidig så vi for oss at tverrfaglig samarbeid kunne fasilitere løsninger innenfor bildeanalyse og diagnostikk basert på digitalisering av bilder (pilar 1 i søknaden til Tematisk Satsning). Styret i prosjektet har mangeårig erfaring med maskinlæring på helsedata (Quake) fra Gastrokirurgisk avdeling ved UNN, 2004-2012. Denne kompetansen skal nå brukes til å lage beslutningsstøtteverktøy basert på strukturerte data fra kvalitetsregistre og kombinere det med bilde-data og pasientens data fra journalsystemet (DIPS) (pilar II). Vellykket innføring og klinisk bruk av nyutviklete algoritmer har mange «fallgruber». Arbeidspakke 5 tar for seg implementeringsvitenskap for å studere suksessfaktorer for implementering av KI (pilar III).
CPCAI styre
Medisinsk leder PCAI og Principal Investigator (PI): Rolv-Ole Lindsetmo, professor, IKM, UiT
Teknologisk leder PCAI og assisterende PI: Robert Jenssen, professor, Maskinlæringsgruppa (MLG), UiT.
Senior rådgiver: Arthur Revhaug, professor emeritus, IKM, UiT
WP-ledere WP1-WP5
PhD-prosjekter:
Det planlegges en forsker og 5 stipendiater finansiert fra Tematisk satsning, CPCAI, helt eller delvis. I WP 3 (KI og bruk av helseregisterdata), kombineres stipendiatstilling i 50% med 50% klinisk stilling i et dobbeltkompetanseforløp, dvs dr.grad og spesialistutdanning innenfor 6-8 år. For nærmere beskrivelse av prosjektene i hver arbeidspakke, se presentasjonene av WP1-5.
Bistilling 20% som klinisk veileder. Fire tre-års 20% veilederstillinger er knyttet til arbeidspakke 1-4. I WP 4 kan dette bli to 10% stillinger. Stillingene er tiltenkt veilederfunksjon i den kliniske bruken/nytten og tolkningen av algoritmer som utvikles i hver arbeidspakke.
Møtestruktur:
Møtestrukturen er viktig for å bidra til økt gjennomføringsevne i prosjektene, overholdelse av prosjektrammer (tid/økonomi), identifisering og løsning av utfordringer, bedre samarbeid internt og på tvers av WP-ene og bidra til at CPCAI styret kan bidra til administrativ og faglig støtte der det måtte være nødvendig.
- Fagmøter:
Viktige samarbeidspartnere:
SPKI: Senter for pasientnær kunstig intelligens er et senter etablert ved UNN. Sentret skal fungere som et bindeledd mellom forskning på KI og anvendelse i klinikken og hjelpe klinikere fra hele Helse Nord i forskingsprosjekter om KI og helse. Sentret er et samarbeidsprosjekt mellom UNN, UiT og Helse Nord. Daglig leder er Karl Øyvind Mikalsen, 1.amanuensis ved IKM og MLG
SFI VI: Senter for forskningsdrevet innovasjon, Visual Intelligence, har utgangspunkt i MLG ved NT-fak og ledes av professor Robert Jenssen. VI er et multiinstitusjonelt, offentlig-privat konsortium. En del av forskningsområdet er avansert bildeanalyse innenfor helse. Der er UNN en viktig brukerpartner. Forskning på ultralydbilder av hjerte er et av forskningstemaene. Direktør ved UNN, Anita Schumacher er styreleder i SFI VI.
Hver arbeidspakke har månedlige fagmøter hvor det diskuteres progresjon, veiledning, samarbeidspartnere, fremtidig kongressdeltakelse og egne presentasjoner, mm.
Møteansvarlig: WP-lederne
WP leder fører kort referat fra hvert møte som sendes PI-leder for arkivering og oppsummering i årlig rapport til ledelsen IKM/HelseFak.
- Styremøter:
CPCAI styret møtes 4 ganger per år
Møteansvarlig: Rolv-Ole Lindsetmo, PI CPCAI. Kort referat fra hvert møte føres og arkiveres for bruk til årlig rapportering til ledelsen IKM/HelseFak.
- Stormøter CPCAI
Årlig avholdes faglig fellesmøte i CPCAI. Alle involverte og samarbeidspartnere i prosjekter i arbeidspakkene deltar. Hver WP presenteres sin status og utfordringer. Eget program med felles aktuelt foredrag lages til møtet.
Fellesmøter SPKI, VI og CPCAI: Hver annen tirsdag fra kl 1430-16 arrangeres «felles fagmøte». Dette er et åpent møte for alle interesserte i KI og Helse. Status i UNN-UiT prosjekter legges fram, aktuelle temaer og prosjektforslag kan diskuteres og temaforedrag presenteres (lokale, nasjonale, internasjonale).