– Akademia er internasjonal og grenseløs
Det er like mange utvekslingsstudenter ved UiT i år som i 2023. Nå skal UiT ta grep for enda mer utveksling og internasjonalisering av utdanningene.
På campusene i Tromsø, Alta, Harstad, Narvik og Svalbard skal til sammen 574 studenter fra 52 land begynne på nye studier og praksisopphold. Antallet innreisende utenlandske studenter er på nivå med fjoråret, da tallet var 578.
Som i fjor kommer det flest studenter fra Tyskland (103), Frankrike (66) og Danmark (45).
Denne uka blir det holdt en rekke arrangementer for å ta imot de utenlandske studentene, kalt Debut Week International. Kathrine Tveiterås, prorektor for utdanning ved UiT ønsket studentene velkommen i Tromsø på onsdag.
– Samfunnet endrer seg nå raskt, spesielt når det gjelder gjelder klima og teknologi. Vi trenger mangfold blant studenter for å være kreative, finne nye og bærekraftige løsninger og utfordre etablerte tankesett. Vi håper dere blir inspirert av UiTs valgspråk Eallju og finner en måte å gjøre det til deres eget, sa Tveiterås til de frammøtte.
Ønsker mer utveksling
Tveiterås understreker at UiT ikke bare ønsker at flere utenlandske studenter kommer til UiT, men også at alle studenter ved UiT har internasjonalisering som en del av sin utdanning. Det mener hun kan gjøres gjennom at UiTs undervisere åpner for internasjonale erfaringer når de planlegger undervisningen. I tillegg skal UiT gjøre en større innsats for at studenter og ansatte kan delta på utveksling, ifølge Tveiterås.
Fakta om nye utenlandske studenter ved UiT – høsten 2024
- 574 utenlandske studenter tar fag ved UiT.
- 414 er utvekslingsstudenter som tar emner som varer over ett eller to semestre.
- 124 er gradsstudenter, som er tatt opp til masterprogram eller årsstudier
- 374 av utvekslingsstudentene skal studere i Tromsø, Alta og Narvik.
- 40 skal studere på Svalbard.
- 12 skal delta på norskkurs i Narvik.
- 24 skal delta i praksisopphold i Tromsø, Alta og Harstad.
– Utveksling er en ypperlig form for internasjonalisering! Akademia er internasjonal og grenseløs, og utveksling er en veldig god anledning til å bli kjent med fagfeltet sitt i en annen kulturell kontekst. Det å være fremmed, bli inkludert, kjenne på språkbarrierer og lure på hva ulike skikker betyr gjør oss også flinkere til å møte andre perspektiver og bakgrunner, sier Tveiterås.
Et annet viktig grep UiT gjør for for å legge til rette for internasjonalisering er å etablere flere utvekslingsavtaler og inngå i allianser og nettverk med universiteter og forskningsinstitusjoner i andre land.
– Her er det gjort veldig mye bra de senere år. En barriere som er litt vanskeligere å gjøre noe med er studentenes egne forpliktelser i form av jobb, lån og familie. Vi må fortsette å dele erfaringene fra dem som har reist – og å jobbe for å utvikle flere utvekslingsmuligheter, for eksempel av kortere varighet, legger hun til.
Halvering av studenter fra utenfor EU
I år begynner 27 gradsstudenter fra land utenfor EU og EØS ved UiT. Dette utgjør nær en halvering fra i fjor da 49 studenter i denne kategorien kom fra Afrika, Asia og Nord- og Sør-Amerika.
At det er kommet færre studenter til UiT fra visumpliktige land utenfor EU og EØS mener Tveiterås i hovedsak skyldes innføring av skolepenger.
– UiT mener universitetene må kunne prissette studier utifra hva lignende utdanninger koster og at det må være flere stipendordninger slik at vi fortsatt kan ta imot studenter fra hele verden. Det er en berikelse for alle involverte, konkluderer Tveiterås.
-
Barnehagelærer - bachelor
Varighet: 3 År -
Organisasjon og ledelse for offentlig sektor - erfaringsbasert master
Varighet: 3 År -
Realfagskurs
Varighet: 1 Semestre -
Lektor i språk og samfunnsfag trinn 8-13 - master
Varighet: 5 År -
Bevegelige bilder - bachelor
Varighet: 3 År -
Informatikk, datafag - bachelor
Varighet: 3 År -
Computer Science - master
Varighet: 2 År -
Sikkerhet og beredskap - bachelor
Varighet: 3 År