UiT-filmen "Prosjekt Pappa" nominert til Amandapris

Student ved Filmkunstskolen i Kabelvåg ved UiT, Camilla Jämting, har opplevd et prisdryss for debutfilmen sin. Nå er filmen også nominert til den høythengende Amandaprisen for beste kortfilm.

Camilla Jämting og faren i filmen hennes, "Prosjekt Pappa". De to er ute og går med gåstaver, begge toppløse.
Camilla Jämting og faren hennes i filmen "Prosjekt Pappa". Foto: Petter Blix
Portrettbilde av Moe, Trude Haugseth
Moe, Trude Haugseth trude.h.moe@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 25.06.24 09:28 Oppdatert: 25.06.24 09:34
Kunst og kultur Studentliv / Studier

Camilla Jämtings debutfilm Prosjekt Pappa tok i helgen Kortfilmfestivalen i Grimstad med storm da regissøren to ganger ble kalt opp på scenen for å motta pris. Hun vant både den prestisjefylte Filmkritikerprisen og Altibox Gnistprisen. 

– En konsulent fra NFI kalte meg for norsk kortfilms nye Zlatan, ler Camilla.

Filmskaper og UiT-bachelor i bevegelige bilder, Camilla Jämting.
Filmskaper og UiT-bachelor i bevegelige bilder, Camilla Jämting. Foto: Thure Waller

Men suksesshistorien ser bare ut til å ha begynt. Den selvbiografiske kortfilmen om Camilla og hennes eksentriske far er nå også nominert til Amandaprisen for beste kortfilm.

Allerede på premieren på TIFF 2024 i Tromsø vant Prosjekt Pappa festivalens største kortfilmspris, Tromsøpalmen, samt at Jämting vant talentprisen Skårungen, som deles ut til lovende debutanter.

Filmen er laget mens filmskaperen var student ved Filmkunstskolen i Kabelvåg, som er en del av UiT Norges arktiske universitet.

Camilla Jämting ble så sent som torsdag uteksaminert for sin bachelorgrad i bevegelige bilder fra Filmkunstskolen i Kabelvåg ved UiT Norges arktiske universitet. Hun bor i Kabelvåg med sin samboer, katt og ettårig barn. 

Prosjekt Pappa skildrer et far-datter forhold i en stadig mer polarisert samtid. Camillas pappa er en sjekkeartist som forfører kvinner på Tinder og Camilla er feminist. På en reise rett inn i kjernen av deres forhold avdekkes en kamp av misforståelser, frustrasjon, kjærlighet og humor. Det er en intim og ærlig skildring av en av samtidas store utfordringer gjort med stor kunstnerisk talent og mye mot. 

– Det er helt fantastisk at filmen får en så varm velkomst. Jeg ønsket å si noe om vår samtid og ikke minst om sosiale mediers påvirkning på våre nære relasjoner. En respons som jeg ofte får er kvinner i min generasjon eller yngre som kjenner seg igjen i å ikke ha blitt sett og hørt av sine fedre. Men også menn i min fars generasjon kommer til meg og uttrykker en sorg over at de ikke har vært så til stede for sine barn, sier Camilla. 

Prosjekt Pappa er Camillas debutfilm, men hun er allerede aktuell med sin eksamensfilm fra filmstudiet ved UiT, kortfilmen Transpiration (12 min), som er basert på hennes søsters kunstneren Jessica Jämtings opplevelse av et traumatisk møte med en mann i en badstue. 

Jämting kommer fra den lille bygda Ånn i Västjämtland (Sverige) og har tidligere bodd store deler av sitt liv i Göteborg der hun har studert kunst.

Moe, Trude Haugseth trude.h.moe@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 25.06.24 09:28 Oppdatert: 25.06.24 09:34
Kunst og kultur Studentliv / Studier