Fysisk aktivitet kan beskytte deg mot kroniske smerter

En av grunnene er at det øker smertetoleransen din.

fire personer i kajakk på vannet med fjell i bakgrunnen
UiT-forskere har funnet ut at fysisk aktive har mindre risiko for å oppleve smerter flere år seinere. – Dette antyder at fysisk aktivitet påvirker vår evne til å tolerere smerte og kan være en av måtene aktivitet hjelper med å redusere risikoen for å få alvorlige kroniske smerter, sier doktorgradstipendiat Anders Årnes. Foto: David Jensen/ UiT
Portrettbilde av Bludd, Ellen Kathrine
Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 27.03.24 10:30 Oppdatert: 02.04.24 13:38
Helse og velferd Idrett og friluftsliv Naturvitenskap

I 2023 fant forskere fra UiT Norges arktiske universitet, Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), og Folkehelseinstituttet ut at blant mer enn 10 000 voksne personer så hadde de som var fysisk aktive høyere smertetoleranse enn de som var stillesittende; og dess høyere aktivitetsnivå dess høyere smertetoleranse. 

Etter dette oppsiktsvekkende funnet ønsket forskerne å forstå hvordan fysisk aktivitet kunne påvirke sjansene for å oppleve langvarige smerter flere år senere. Spesielt lurte de på om dette hadde noe å gjøre med hvordan fysisk aktivitet påvirker vår evne til å tåle smerte.

– Vi fant ut at personer som var mer aktive i fritiden hadde en lavere sjanse for å ha ulike typer vedvarende smerter 7-8 år senere. For eksempel var det å være bare litt mer aktive, som å gå fra lett til moderat aktivitet, forbundet med 5 prosent lavere risiko for å oppgi noen form for kronisk smerte senere, sier doktorgradsstipendiat Anders Årnes ved UiT og UNN.

mann med blondt hår
Anders Årnes, doktorgradsstipendiat ved UiT Norges arktiske universitet. Foto: Edvard Kristiansen

Han er en av forskerne bak studien. 

Han legger til at for alvorlige smerter på flere steder i kroppen var høyere aktivitet forbundet med 16% redusert risiko.

Målte kuldesmerte

Forskerne fant også ut at evnen til å tåle kuldesmerter spilte en rolle i denne tilsynelatende beskyttende effekten. Det så ut til å hjelpe litt med å forklare hvorfor det å være aktiv kunne senke risikoen for å ha alvorlige langvarige smerter, enten disse var utbredt i hele kroppen eller ikke.

– Dette antyder at fysisk aktivitet påvirker vår evne til å tolerere smerte og kan være en av måtene aktivitet hjelper med å redusere risikoen for å få alvorlige kroniske smerter, sier Årnes.

Forskerne hadde med nesten 7000 personer i studien sin, rekruttert fra den store Tromsøundersøkelsen, som har samlet inn data om folks helse og livsstil over mange år.

Etter å ha fått informasjon om deltakernes treningsvaner på fritiden, undersøkte forskerne hvor godt de samme personene håndterte kuldesmerte i et laboratorium. Senere sjekket de om deltakerne opplevde smerter som varte i 3 måneder eller mer, inkludert smerter som var lokalisert i flere deler av kroppen eller smerter som ble opplevd som mer alvorlige.

Blant deltakerne rapporterte 60 prosent om en eller annen form for vedvarende smerte, men bare 5 prosent hadde alvorlige smerter i flere deler av kroppen. Det var altså få mennesker som opplevde mer alvorlige smertetilstander.

Forskningen ble nylig publisert i smerte-tidsskriftet PAIN - Journal of the International Association for the Study of Pain.

Smerter og trening

Når det gjelder å begynne med trening hvis du allerede har kroniske smerter så sier forskeren:

– Fysisk aktivitet er i utgangspunktet ikke farlig, men personer med kroniske smerter kan ha god nytte av å få tilpasset et treningsopplegg som hjelper dem å balansere innsatsen slik at det ikke blir for mye eller for lite. Helsepersonell med erfaring i å behandle kroniske smertetilstander kan ofte hjelpe til med det. En tommelfingerregel er at det ikke bør gi forverring som vedvarer over lengre tid, men at enkelte reaksjoner i tiden etter treningen kan være å forvente.

mann som holder hand i kaldt vann
Testing av smertetoleranse skjer ved å senke hånda ned i iskaldt vann. Foto: Stina Grønbech/Tromsøundersøkelsen
Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 27.03.24 10:30 Oppdatert: 02.04.24 13:38
Helse og velferd Idrett og friluftsliv Naturvitenskap
Vi anbefaler