Kirsten Kjelsberg Osen var UiTs første kvinnelige professor

Osen var professor i morfologi ved Universitetet i Tromsø fra 1971 til 1976.

Kvinne ved et mikroskop.
Kirsten Kjelsberg Osen, UiTs første kvinnelige professor. Foto: Jon Storm-Mathisen / Uniforum
Portrettbilde av Bredesen, Kim
Bredesen, Kim kim.bredesen@uit.no Rådgiver
Publisert: 19.02.24 14:00 Oppdatert: 22.02.24 17:46
Om UiT

UiT har til nå omtalt Åse Hiorth Lervik (1933–1997) som vår første kvinnelige professor. Lervik ble i statsråd den 7. januar 1972 utnevnt til professor i Nordisk litteratur med tjenestested Universitetet i Tromsø.

Men det viser seg at det er Kirsten Kjelsberg Osen fra Bossekop i Alta som var Universitetet i Tromsø sin første professor, noe som også fremgår av Store norske leksikon sin artikkel om Osen.

Osen ble i statsråd utnevnt som professor i morfologi med tjenestested Universitetet i Tromsø, den 6. august 1971.  Osen avla sin doktorgrad i medisin ved Universitetet i Oslo i 1970.

Anerkjennelse av to pionerer

Professor emeritus og historiker ved UiT, Narve Fulsås, sier at Osens utnevnelse som professor ved UiT er noe både han og andre historikere har oversett.  Det var Carl Arne Løchen Arnesen, som er stipendiat ved Institutt for klinisk medisin ved UiT, som avdekket den feilen.

Siden 1996 har UiT delt ut Åse Hiorth Lerviks pris til studenter som skriver masteroppgaver med et kvinne- og kjønnsperspektiv. Prisen ble etablert for å hedre Lerviks minne og innsats for å fremme kvinneforskning i akademia. I den sammenheng har UiT omtalt Lervik som UiTs første kvinnelige professor. Det punktet er nå endret.

– Lervik var en pioner på sitt fagfelt og en foregangsfigur for kvinne- og kjønnsforskning ved UiT. Men Kirsten Kjelsberg Osen var vår første kvinnelige professor, sier administrasjonsdirektør Jørgen Fossland.

Fossland takker Løchen Arnesen for at han gjorde UiT oppmerksom på saken.

Bredesen, Kim kim.bredesen@uit.no Rådgiver
Publisert: 19.02.24 14:00 Oppdatert: 22.02.24 17:46
Om UiT