TIFF 2024 – Ventetida er over

Uke 3 i kalenderen betyr Tromsø Internasjonale filmfestival (TIFF), den 34. i rekken siden 1991. Og som vanlig er UiT sterkt med som bidragsyter og samarbeidspartner.

Masse folk i en kinosal med røde seter.
Filmfestival-publikum i Aurora kino Fokus i Tromsø. Foto: Mats Gangvik
Portrettbilde av Østerbøl , Roy-Morten
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Publisert: 12.01.24 10:34 Oppdatert: 17.01.24 10:19
Kunst og kultur Tromsø

Publikumsfestivalen TIFF er en høytid for mange i januar. Folk strømmer til kinosalene for å ta del i mørkets opplevelser, og ikke minst har festivalen mange studenter som både er ansatte og frivillige.  

Årets studentvisning er The Sweet Thing, som vises gratis på Driv tirsdag 16. januar – klokken 19:15. TIFF har flere fine tilbud og rabattordninger for studenter som er glad i film og festival.

Selve festivaldatoene i år er 15.–21. januar, og du finner hele festivalens filmprogram her.

Filmfestivallogo med mye lilla farge.
TIFF-logo 2024. Foto: TIFF

Bidrag fra Kabelvåg

For to år siden ble Filmkunstskolen i Kabelvåg (FiK), tidligere Nordland kunst- og filmhøgskole, en del av UiT. Både tidligere og nåværende studenter fra UiTs ellevte studiested bidrar sterkt under årets festival.

Det første som bør nevnes er naturligvis åpningsfilmen «Life is Beautiful – Al Haya Helwa», som er regissert av palestinske Mohamed Jabaly. Han har tidligere gått på FiK og selve åpningsvisningen blir på Aurora kino Fokus og Tromsø Kulturhus, mandag 15. januar.

Kvinne og mann foran eldre kino.
Festivalsjef Lisa Hoen og regissør Mohamed Jabaly. Foto: Michael Bivard

Andre som deltar i TIFF 2024 fra Filmkunstskolen i Kabelvåg er:

FiK er dessuten arrangør før symposiet Bilder av kunstig intelligens på Tromsø bibliotek, som er en del av programmet Off Screen.

Deler ut fredsfilmpris

Åtte priser deles ut under festivalens avslutningsseremoni på Kulturhuset, lørdag 20. januar. En av disse er Den norske fredsfilmprisen / Norwegian Peace Film Award (NoPFA).

TIFF, Senter for fredsstudier (CPS) og Studentnettverk for fred ved UiT samarbeider om denne prisen, som setter søkelyset på direkte, strukturell eller kulturell vold, og som på en kreativ og kunstnerisk måte bidrar til forebygging eller reduksjon av vold/krig. 

Portrettbilde av kvinne.
Marcela Douglas Aranibar. Foto: UiT

 – Den norske fredsfilmprisen kan bidra til å skape oppmerksomhet rundt aktuelle globale utfordringer og menneskerettigheter. Filmer som fokuserer på fred og menneskelig samhørighet har potensial til å påvirke holdninger og oppmuntre til dialog, noe som er avgjørende for å bygge broer mellom ulike samfunn og kulturer, forteller Marcela Douglas Aranibar, instituttleder på CPS. 

Film- og festivalmusikk

Ingen ekte festival uten musikk, og TIFF 2024 er ikke et unntak. Duoen nonne er årets TIFF-artist. Deres musikk brukes i festivalens filmer for trailere og de spiller på avslutningsfesten på Driv. Sverre Simonsen, tidligere UiT-student, har lagd musikkvideo med Nonne med tittelen «Nonne – Ikke Normal»

To musikere på en mørk scene.
Duoen nonne fra Troms er årets TIFF-artist. Foto: Michael Bivard
Videoen til Simonsen vises fredag 19. juni under programmet Utekino sammen med en rekke andre musikkvideoer fra den norske undergrunn-scenen. Anna Vida Breines, student på dokumentasjonsvitenskap (med fordypning i film), har kuratert innholdet til Utekino.

En annen som skal spille på avslutningsfesten er Mie Bergh, masterstudent på Musikkonservatoriet. Hun er også Insomnia-talent og skal delta på en masterclass i filmmusikk til stumfilmer.

Aleksander Kostopoulus, tidligere student på Musikkonservatoriet, deltar i ensemblet Barents-band som spiller sammen med russisk og ukrainske musikere til stumfilmen LIMITE.

Debatt, samtaler og dokumentarer

Filmfestivalen handler om å se film, men nesten like viktig for mange er det å prate og diskutere hva de har sett og opplevd i byens mange kinosaler. Samtaler om Nord er en slik arena under festivalen:  

  • Mandag 15. januar, klokken 15.00 på Tromsø bibliotek: Internasjonalt seminar har et eget arrangement knyttet til sannhet og forsoning. Torjer Olsen, professor på Senter for samiske studier (Sesam), modererer: Truth Through Film – Can culture contribute to reconciliation? I tillegg bidrar Olsen og førsteamanuensis Lena Gross fra Sesam inn som innledere og formidlere til filmen «The Sweet East» på ungdomsskolevisninger i samarbeid med Den kulturelle skolesekken.
  • Onsdag 17. januar, 12.00 på Tromsø bibliotek: Thor Eirik Eriksen, filosof og forsker ved UiT og Universitetssykehuset Nord-Norge, deltar i samtalen Dilla på diagnoser?
  • Torsdag 18. januar, 12.00 på Tromsø bibliotek: Anniken Førde, professor på Institutt for samfunnsvitenskap (ISV), deltar som paneldeltaker i en samtale om bærekraft.
  • Fredag 19. januar, 12.00 på Tromsø bibliotek: Svein Lie, førsteamanuensis på Institutt for filosofi og førstesemesterstudier (IFF) og professor Eva Josefsen på Institutt for barnevern og sosialt arbeid (UiT Alta), er paneldeltakere i en samtale om protest.

Flere dokumentarfilmer: 

  • Onsdag 17. Januar, 18.00 på Small Projects: 25 Years of Non-Stop Docmentary Cinema: A Showcase of Film by UiT Students. Antropologimiljøet ved UiT, i samarbeid med Small Projects, har valgt ut tre filmer fra de siste årene som de mener krever spesiell oppmerksomhet. Disse filmene representerer essensen av det antropologiske arbeidet studentene gjør og gir et unikt innblikk i deres fortellerevne og kulturelle utforskning. Arrangementet er gratis.
  • Lørdag 20. januar, 14.45 på Fokus 2: vises dokumentarfilmen «Behind the Mask» av regissør Håvard Bustnes i forbindelse med programmet Special Screenings. Etter visningen av denne dokumentaren blir det samtale mellom Bustnes og hovedperson Adbuweli, som ledes av Marcela Douglas Aranibar, instituttleder på CPS.

God filmfestivaluke!

Festivallogo

Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Publisert: 12.01.24 10:34 Oppdatert: 17.01.24 10:19
Kunst og kultur Tromsø