Millionstøtte til utvikling av mer bærekraftig fiskefor

Arktiske bakterier skal fetes opp med restprodukter fra omega-3 produksjon. Dette kan gi et mer bærekraftig fiskefor – proppfullt av energi. UiT leder prosjektet som har fått 21,5 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet.

Oppdrettsanlegg
Ny forskning skal gi mer bærekraftig fiskefor Foto: Mostphotos
Portrettbilde av Rolland, Tomas
Rolland, Tomas tomas.rolland@uit.no Strategisk seniorrådgiver
Publisert: 24.06.21 15:25 Oppdatert: 24.06.21 15:35
Hav Tromsø

– Dette er et initiativ inn mot det grønne skiftet. Vi skal inn i bioøkonomien – da er det viktig å finne gode teknologiske løsninger, som både er bærekraftige og tar bedre vare på ressursene vi allerede har, sier Peik Haugen, professor i molekylære biosystemer og bioinformatikk ved forskningssenteret Norstruct ved UiT.

Haugen skal lede prosjektet som fikk 21,5 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet. Prosjektet er et samarbeidsprosjekt der både akademia og næringsliv er representert:

  • UiT Norges arktiske universitet
  • NORCE
  • USN Universitetet i Sørøst-Norge
  • Nordic Pharma Inc AS
  • KGS systemer AS
  • Norinnova AS

Gruppebilde
Høyre rekke fra øverst: Nils-Peder Willassen, UiT, Terje Vasskog, UiT, Jørgen Lødemel, Nordic Pharma Inc. AS, Peik Haugen, UiT. Venstre rekke fra øverst: Jo-Inge Henriksen, KGS Systemer AS, Morten Elde, Norinnova AS, Erling Sandsdalen, NORCE. Foto: Christian Halvorsen, UiT

Vil øke verdien og resirkulere biomasse

Når sjømatnæringen har hentet ut hovedproduktet, som for eksempel omega-3 olje, så blir det igjen store mengder biprodukter. Det meste av restproduktene blir tatt vare på og utnyttet, men det har som regel lav verdi. Det er derfor mye forskning rettet mot å utnytte denne ressursen på en smartere måte.

Noe av utfordringen til akvakulturnæringen i dag, som er med på å hindre vekst i næringen, er tilgangen på marint råstoff til for-næringa, spesielt marine oljer. Ved å benytte seg av en allerede eksisterende biomasse med liten verdi i dag, kan forskerne ved hjelp av teknologi de har utviklet produsere et for-tilskudd med viktige marine oljer tilpasset oppdrettsnæringen.

– Dette er et nyttig produkt. Det er en biomasse som er full av veldig nyttige fettstoffer, spesielt omega-3. Det har i dag en veldig lav verdi, men vi kan utnytte den bedre, øke verdien og resirkulere det – ved å bruke det som en ingrediens i for til oppdrett, forklarer Haugen.

Skal benytte arktiske bakterier til å produsere fiskefor

Forskningsmiljøer ved UiT har de siste 15-20 årene drevet utstrakt bioprospektering i nord. Gjennom tokt langs kysten og i arktiske havområder har de kartlagt og bygget opp et bibliotek med oversikt over arktiske bakterier, mange av de har gunstige egenskaper og kan brukes til ulike formål.

Det er noen av disse bakteriene dette nye prosjektet skal ta utgangspunkt i.

– Vi skal bruke restprodukter fra omega-3 produksjon som mat til utvalgte arktiske bakterier. På samme måte som vi mennesker har en tendens til å lagre energi som fett, gjør arktiske bakterier det samme. De er eksperter på å ta opp energi som fett, og hvis vi forer de på en kontrollert måte, vil de samle opp sundt fett, sier Haugen.

Bakteriene kan ta til seg opp til 75-80 prosent av totalvekta som fett, og veldig mye av dette i form av omega-3 – noe oppdrettslaks nyttiggjør seg godt av.

Overskuddet kan høstes og ut fra dette kan det lages et «bakteriemel» som kan brukes som et energirikt tilskudd i produksjonen av fiskefor.

Prosjektet bygger på kjent kunnskap

Prosjektet bygger på tidligere erfaring fra lignende biologiske prosesser og Haugen tror de kan være relativt raskt i gang med forsøkene.

– Alt dette er basert på tidligere forskning, der vi allerede har etablert lignende prosesser til andre formål. Nå skal vi bruke de på en litt annen måte, og dette betyr at vi relativt raskt kan få resultater, sier Haugen.

Rolland, Tomas tomas.rolland@uit.no Strategisk seniorrådgiver
Publisert: 24.06.21 15:25 Oppdatert: 24.06.21 15:35
Hav Tromsø