UiT inviterer til boklansering

22.06.20 Magne Kveseth

Velkommen til boklansering i Halti-bygget på Storslett fredag 26. juni klokka 11.00 til 12.30

Turismens paradokser er tittelen på en helt ny utgivelse på Orkana akademisk forlag. Tema for boka er turisme som utvikling og innvikling. Viken har skrevet boka i samarbeid med Rune Benonisen, Kristian Ekeland, Anniken Førde, Ragnar Nilsen, Torill Nyseth, Carina Olufsen, Ola Sletvold og Gaute Svensson.

Boka er delt i flere bolker, der man er innom alt fra store cruiseskip på små steder, campingdrift, hvalsafari og Nordkapp. Der et kapittel tar for seg annekteringen av Nordkapp og hvordan det som tales som et «ran» som dette gikk for seg. Her er det krass kritikk av så vel SAS, som gamle Finnmark fylkeskommune og fylkesmannen.

Boka har ellers et spennende innhold om hvordan reiselivet er en faktor i utviklingsprosessene i samfunnet. Her er aktuelle saker om Hurtigruten, om fiskeværet Årviksand, bostedet Badderen og noe Arvid Viken har omtalt som «båldiplomati», reindrifta, utbyggere og kommune kommer sammen for å utvikle noe.

Boka har gjennomgående et fokus på reiselivet og dets betydning for distriktsnorge i dag. Det er imidlertid også flere kapitler som berører andre næringer som oppdrett, fiskeri og vannkraft.

Boka omtaler ellers også turismen på Svalbard i et kapittel.

Program

Sted: Halti-bygget (Storslett)

Dato: 26.06.20

Tidspunkt: 1100 - 1230 ·

UiT og Halti Næringshage har samarbeidet om forskning og forskningsformidling gjennom det fylkeskommunalt finansierte prosjektet forskningsnode Nord-Troms. Dette samarbeidet har nå blant annet resultert i boka Turismens paradokser redigert av Professor Arvid Viken ved UiT. ·

Flere av kapitlene tar for seg kommuner i Nord-Troms og Finnmark.

Program: 1100-1115 Sveinung Eikeland, Viserektor UiT; Boka som innlegg i distriktspolitikken (digital presentasjon)

1115-1130 Rune Benonisen, verneområdeforvalter og Gaute Svensson UiT; Samforskning i et distriktsutviklingsperspektiv

1130-1200 Arvid Viken, Professor UiT forteller om boka og forskningen som ligger bak.

1200-1230 Spørsmål/kommentarer til boka

På Twitter   #norgesarktiske