Ble returnert fra praksis i Afrika


 – Ingen snakket om koronaviruset i Zambia, forteller sykepleierstudent ved UiT, Marita Falck, som sammen med sine fire medstudenter kom tilbake til Norge i forrige uke. De fleste UiT-studentene som har vært i utlandet er nå enten kommet hjem eller er på vei hjem.  

De fem sykepleierstudentene fra UiT Norges arktiske universitet i Hammerfest som var på praksis i Lusaka i Zambia: F.v. Marita Fanny Falck, Ingeborg Myrvoll Horne, Birgitte Måsøy Amundsen, Hanna Øiamo og Elisabeth Johansen. Foto: privat

– Det var ingen fokus på koronaviruset der, forteller Marita Fanny Falck over telefonen. Hun er en av fem sykepleierstudenter fra UiT Norges arktiske universitet i Hammerfest, som måtte returnere fra praksis ved et sykehus i Lusaka i Zambia. Marita sitter for tida i karantene hos familie i Tromsø, før hun får reise hjem til Hammerfest. 

Nyheter om viruset fikk studentene gjennom å lese nyheter fra Norge på nettet og kontakt med familie hjemme.  

Hun er nå bekymret for hvordan pandemien kommer til å utvikle seg i Afrika.   

– De hadde helt andre rutiner enn oss knyttet til håndvask på sykehuset, blant annet var det ikke såpe i fellesrom på sykehuset, og antibac er mangelvare, forteller UiT-studenten.  

– Utrolig lærerikt 

Marita forteller at de hadde det veldig bra på praksisoppholdet i Zambia, og at det derfor var motvillig de dro hjem til Norge igjen.  

 – Afrika er et fantastisk kontinent, zambierne er et veldig hyggelig og imøtekommende folk, og oppholdet var utrolig lærerikt. Ingen av oss hadde lyst å dra hjem, sier Marita.  

UiT-studenten sitter igjen med mange inntrykk.  

– De har mye mindre enn oss, men bruker det de har, så det var veldig lærerikt både på et faglig og menneskelig plan. Vi hadde også begynt å få et godt og tett forhold til de lokale sykepleierstudentene der, så det var skuffende å måtte avbryte oppholdet noen uker før tida. Men, jeg skjønner jo at det måtte bli sånn, og er glad for den tida vi fikk, avslutter Marita. 

Sykepleierstudentene fra UiT fikk med seg ti av de 13 ukene praksisoppholdet skulle vare.  

De fleste UiT-studentene er kommet hjem 

Marita er en av mange UiT-studenter som har måttet returnere fra praksis eller utveksling i utlandet til Norge på grunn av korona-pandemien.  

Ifølge Heidi Adolfsen, avdelingsdirektør ved Avdeling for forskning, utdanning og formidling, befant i alt 141 UiT-studenter seg i utlandet dette semesteret. UiT oppfordret fra og med 4. mars alle studenter som befant seg i utlandet til å komme hjem. De har blitt kontaktet gjentatte ganger via både e-post og sms.  

– Per nå har vi registrert 114 utvekslingsstudenter som svarer at de er hjemme, er på vei eller planlegger hjemreise så snart som mulig. Noen velger å ikke komme hjem, eller kommer seg ikke hjem. Vi får stadig inn nye meldinger fra enkeltstudenter, så tallet kan bli høyere, skriver Adolfsen i en e-post 23. mars. 

Hun opplyser at alle studentene ved Institutt for helse- og omsorg som var i Afrika - i Zambia og Tanzania - enten er kommet hjem, eller er på vei hjem.  

UiT-studentene fra Hammerfest rakk å få med seg en safaritur før de måtte returnere til Norge. De sitter igjen med mange inntrykk og er veldig fornøyde med de 10 ukene de fikk i praksis før de måtte returnere på grunn av koronapandemien. F.v. Birgitte Måsøy Amundsen, Elisabeth Johansen, Ingeborg Myrvoll Horne og Marita Fanny Falck. Foto: privat
På Twitter   #norgesarktiske