Ny bok om slektsfosterhjem
Å vokse opp hos slektninger har lange tradisjoner, mens slektsfosterhjem som barnevernstiltak er ganske nytt. Nå er den første nordiske boka om temaet ute.
Professor Amy Holtan, professor Renee Thørnblad og førsteamanuensis Jeanette Skoglund ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, Nord (RKBU Nord) ved UiT Norges arktiske universitet har etter 20 år med forskning samlet historiske utviklingstrekk, forskningsresultater om slektsfosterhjem, familieliv og relasjoner i ei bok.
– Boka gir en forståelse av hva et slektsfosterhjem er og berører ulike sider ved å vokse opp i slike hjem. Den er et bidrag til barnevernfeltet som er ganske stort i dag. Den er også aktuell for de familiene som er indirekte i kontakt med barnevernet, sier forfatterne.
Økt kunnskap
Boka er ment å stimulere til økt kunnskap om slektsfosterhjem som fenomen, gi innsikt i hvordan slektsfosterhjem kan forstås og oppleves i tillegg til å fremheve mulige utviklingsveier for slektsfosterhjem i framtiden.
– Vi ser også på hva slektsfosterhjem betyr for barna, ungdommene, de voksne og for barnevernet. For eksempel hva det innebærer for ei bestemor å overta omsorgen for et barnebarn og hva det vil si for praktikere å komme inn i en familie der barn vokser opp hos slekt, sier Holtan.
Les også: Ny forskning fra UiT viser store forskjeller i barnevernets arbeid
Lang studie
Boka er utarbeidet med utgangspunkt i et forskningsprosjekt som har pågått i 20 år og baserer seg på flere delstudier som er utført av forfatterne av boka. Forskerne har studert slektsfosterhjem over tid og har intervjuet personer da de var i barneskolealder, i ungdomstid og som voksne. Foreldre og slektninger er også intervjuet i studien. Boka henvender seg til studenter og praktikere innen barnevern og sosialt arbeid, studenter og forskere innen sosiologi og samfunnsvitenskap og andre som er opptatt av temaet.
– Effektforskningen sier at det ikke er grunn til skepsis. Barn i slektsfosterhjem klarer seg like bra som andre barn i fosterhjem, i noen tilfeller bedre. Slektsfosterhjem er et realistisk tiltak når forholdene ligger til rette for det, sier Skoglund.