Delte ut 66,8 millioner kroner


Idretten preget årsmarkeringen til TFS, men også unge lovende forskningsledere fikk muligheten til å skinne.

Tone Huse, James McCutcheon og Audun Theodorsen mottok sine Starting Grant under dagens årsmarkering med TFS
Tone Huse, James McCutcheon og Audun Theodorsen mottok sine Starting Grant under dagens årsmarkering med TFS. Foto: Jonatan Ottesen

Tromsø forskningstiftelse (TFS) holder hvert år en markering for tildeling av forskningsmidler. Stiftelsen ble i sin tid opprettet av Trond Mohn, og bidrar hvert år med millioner til forskning i Tromsø.  

34,4 millioner til unge lovende forskere 

Hvert år deler TFS ut midler som Starting Grant til unge lovende forskningsledere. I år var det Audun Theodorsen, Tone Huse og James Edgar McCutcheon som fikk stipend.  

Theodorsen som har master- og doktorgrad i fusjonsenergi og plasmafysikk, fikk støtte på 12 millioner kroner til prosjektet "Intermittent fluctuations in physical systems"Et prosjekt som studerer de plutselige og store svingningene i fysiske systemer.  

– Målet er å utvikle en modell til å bli et universelt verktøy i forskning på store fluktasjoner, eller svigninger om du vil. De utvalgte bruksområdene innen bærekraftig energi, rom- og atmosfærefysikk og klimaforskning har stor samfunnsmessig relevans, sier Theodorsen.  

Han synes det er spennende å ha mottatt stipendet, og setter pris på tilliten fra TFS.  

– Jeg tror på at prosjektet kan gi et viktige bidrag til flere fagområder innen energi, klima og romforskning. Med denne tildelingen kan jeg legge premissene for egen forskning framover, sier han. 

Hva med Grønland?  

En av de andre som i år ble tildelt Starting grant, er Tone Huse og prosjektet «Urban transformation in a warming arctic (URBTRANS)». Målet med prosjektet er å finne ut hvordan borgerne og myndighetene i Grønlands hovedstad Nuuk, møter endringene som kommer av den globale oppvarmingen. 

– På grunn av klimaendringene er hele den arktiske regionen under stor endring, ikke minst Grønland. I prosjektet vil vi studere utviklingen av Nuuk, fra 1950 og fram til i dag. Byen ble etablert da Grønland var en dansk koloni, i dag er Nuuk det politiske hovedsetet i Grønland. Det vil gi oss en unik inngang til å studere hvordan arktiske lokalsamfunn imøtegår de endringene som preger regionen, men også hvordan den nordiske kolonialismen har preget og fortsatt preger samfunnet, sier Huse. 

Tone Huse, Audun Theodorsen og James McCutcheon på scenen under årsmarkeringen til TFS
Tone Huse, Audun Theodorsen og James McCutcheon under årsmarkeringen til TFS. Foto: Jonatan Ottesen

I tillegg ble James McCutcheon tildelt 10,4 millioner kroner for prosjektet «PROTEST: Testing a neural basis for protein».  

– Jeg håper forskningen vil hjelpe oss å forstå hvordan appetitt blir generert. Spesielt hvordan protein i mat henger sammen med hjernen. Nå kan jeg åpne en ny lab her på universitetet, det gleder jeg meg til, sier han.    

Kvinneidrett på dagsorden 

Svein Arne Pettersen og Boye Welde
Forskningsleder i Senter for kvinnefotball, Svein Arne Pettersen, og forskningsleder i FENDURA, Boye Welde. Foto: Jonatan Ottesen

Det som likevel sitter igjen som den store snakkisen er Senter for kvinnefotball (Female football center) og FENDURA. Begge tildelingene ble offentliggjort tidligere i høst, og de skal forske på kvinnelige fotballspillere og skiløpere. Senter for kvinnefotball fikk 21 millioner kroner av TFS, mens FENDURA fikk 11,2 millioner kroner. 

I den forbindelse ble det arrangert en samtale mellom elitedirektør i Norges fotballforbund og tidligere fotballspiller, Lise Klaveness og tidligere langrennsløper og olympisk mester Bente Skari. Foran de mange oppmøtte diskuterte de «Kjønnsspesifikk idrettsforskning – hvorfor det?» 

På Twitter   #norgesarktiske