Historisk ferd mot Nordpolen

Onsdag kastet FF “Kronprins Haakon” loss fra havna i Tromsø, med kurs mot Nordpolen. Dersom UiT-forskerne når polpunktet, vil det være første gang en norsk forskningsekspedisjon på et norsk forskningsfartøy når Nordpolen.

Moe, Trude Haugseth
Publisert: 03.07.19 17:00 Oppdatert: 03.12.19 20:34
Tromsø

Det faglige målet for forskerne er såkalt marin bioprospektering; å samle kjemiske og biologiske forbindelser fra havet som kan være til nytte for menneskeheten, for eksempel i medisiner mot kreft, diabetes, betennelser og mye annet. 

Toktleder for UiTs "Nordpol-tokt", professor i marinbiologi Hans Christian Eilertsen foran forskningsskipet Kronprins Haakon. Foto: Trude Haugseth Moe
Ekspedisjonen vil derfor være nyttig om de når verdens nordligste punkt eller ei. Men ekspedisjonsleder, professor ved Norges Fiskerihøgskole ved UiT Norges arktiske universitet, Hans Christian Eilertsen, har veldig lyst til å nå Nordpolen.  

– Det er på tide at et norsk forskningsskip når Nordpolen. Norske forskere har selvsagt vært der før, men man har da “haiket” med andre lands isbrytere, sier Eilertsen.

Les også: Forskningsskipet "Kronprins Haakon" kom hjem til Tromsø

Forskerne fra UiT har tidligere utforsket og tatt prøver fra store deler av de nordlige havområdene, men har aldri vært så langt nord som de skal nå.  

Les også: Ny æra i norsk polarforskning

Enormt potensial 

Eilertsen, som selv er professor i oseanografi og planteplankton, forteller engasjert om mulighetene under havoverflata. 

– Alle medisiner vi har i dag er avledet fra landplanter. Men kloden består jo av mye mer hav enn land! Livet i havet har en lang evolusjon bak seg og det fins et enormt uutnytta potensial her, sier Eilertsen.  

Les også: På vei mot stupet?

Og jo mer ekstreme forholdene er i havet, jo mer interessant er det for forskerne.  

I havet i nordpolområdet er det meste ekstremt: de lave temperaturene, det høye trykket på tre–fire tusen meters dyp og mørket. Her lever unike organismer med ekstreme egenskaper, forteller Eilertsen.  

Ikke late dager 

Professoren, som selv har vært på tokt årlig eller oftere siden 1976, og som nå faktisk er på sin “siste reis” før han pensjoneres, forteller om travle dager om bord. Forskerne henter opp bunndyr og andre organismer fra havet; disse skal sorteres og tas vare på, vann skal filtreres og data skal kontinuerlig behandles.  

Forskerne fra UiT har nettopp kommet ombord i Kronprins Haakon og briefes om sikkerhet av skipets befal.
Forskerne fra UiT har nettopp kommet ombord i "Kronprins Haakon" og briefes om sikkerhet av skipets mannskap. Foto: Trude Haugseth Moe

Nåla i høystakken

Det er heller ikke gjort over natta å gjøre store oppdagelser.  

– Det er jo litt som å lete etter nåla i høystakken. Når man først har funnet forbindelser med lovende resultater, så tar det mange år med forskning og utvikling, og det krever kapital, sier professoren.  

Les også: Finne det noen løsning?

Men målet gjør det verdt det.  

– Det er sinnssykt viktig. Verden trenger nå blant annet noe som kan erstatte antibiotika, avslutter toktleder og professor Eilertsen. 

 

 

UiTs “Nordpol-tokt” : 

  • Foregår om bord på det statseide forskningsskipet og isbryteren “Kronprins Haakon", et av verdens mest moderne forskningsfartøy. 
  • Om bord er 36 forskere fra UiT Norges arktiske universitet.
  • Forskergruppen består blant annet av marinbiologer, planktologer, bakteriologer, sjøfysikere, genetikere, ingeniører og dykkere.  
  • Forskerne skal ta hyppige prøver for å finne kjemiske og biologiske forbindelser med potensiale til å lage medisiner. 
  • Toktet startet 3. juli og skal vare i tre uker.
  • Fra Tromsø går ferden østover til Nordkapp, deretter nordover mot iskanten øst for Svalbard. Deretter skal skipet til Nordpolen, før det igjen vender sørover.  
Moe, Trude Haugseth
Publisert: 03.07.19 17:00 Oppdatert: 03.12.19 20:34
Tromsø
Vi anbefaler