Verdens vakreste nattevandring


UiT er med som samarbeidspartner når det i august blir arrangert nattevandring for FNs bærekraftsmål i Tromsø.

Nattevandringen går fra torget i Tromsø sentrum, over Tromsøbrua og opp de over 1000 trappetrinnene opp Sherpatrappa. Langs løypa vil det være flere lokale kulturinnslag og på toppen venter sceneprogram og konsert.
Nattevandringen går fra torget i Tromsø sentrum, over Tromsøbrua og opp de over 1000 trappetrinnene opp Sherpatrappa. Langs løypa vil det være flere lokale kulturinnslag, og på toppen venter sceneprogram og konsert. Foto/grafikk: Norad

FNs bærekrafts-mål

Mål som alle verdens land har blitt enige om og en felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene. Nattevandringen holdes for å opplyse flere om hvor viktige målene er for vår framtid. Hodelyktene danner en lyslenke opp fjellet, som et symbol på samarbeidet som må til.

Lørdag 31. august blir det for første gang arrangert nattevandring for FNs bærekraftsmål i Tromsø. Nattevandringen vil gå fra Tromsø sentrum, over Tromsøbrua og opp Sherpatrappa. Vandringen arrangeres for å rette søkelyset mot hvor viktige bærekraftsmålene er.

Det er Norad som står bak nattevandringene, et nasjonalt krafttak for å informere om viktigheten av at vi jobber sammen for å nå bærekraftsmålene. Både Tromsø kommune og UiT Norges arktiske universitet er med som samarbeidspartnere, og arrangørene lover at dette blir en stemningsfull tur i flotte omgivelser.

– Bærekraftsmålene er en felles arbeidsplan for hele verden for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Vi gleder oss til å arrangere nattevandringen i vakre Tromsø, sier direktør i Norad, Jon Lomøy i en pressemelding fra Norad.

Eierskap til bærekraftsmål 13

Tromsø kommune og UiT har i forbindelse med nattevandringen tatt ekstra eierskap til bærekraftsmål 13, som er å stoppe klimaendringene.

– Oppvarmingen skjer mye raskere i nord enn andre steder i verden, og vi ser at arter fra sør har begynt å vandre nord- og østover. Været blir mer variabelt og tundraen tiner og slipper blant annet ut metan. Disse endringene er veldokumenterte av våre forskere takket være langtidsserier, sier professor ved UiT, Edel Elvevoll, som også er leder for en nyetablert bærekraftkomité ved UiT.

Edel Elvevoll er professor ved UiT og leder av bærekraftkomiteen.
Edel Elvevoll er professor ved UiT og leder av bærekraftkomiteen. Foto: UiT

– Å ha kunnskap om det som skjer gjør det mulig å tilpasse seg og bøte på de skadene som oppstår, legger hun til. 

Bli med på bærekraftsseminar på Verdensteateret!

Oppfordrer Tromsø-folk til å bli med

Nattevandringen går fra torget i Tromsø sentrum, over brua og opp de over 1000 trappetrinnene i Sherpatrappa. Langs løypa vil det være flere lokale kulturinnslag, og på toppen venter sceneprogram og konsert. Artisten som spiller på scenen ved Fjellstua annonseres nærmere arrangementet.

– Jeg håper hele Tromsø viser sitt engasjement for klimaet vårt og blir med på den spektakulære nattevandringen opp Sherpatrappa, sier ordfører i Tromsø, Kristin Røymo.

På Twitter   #norgesarktiske