Her er smittefaren for meslinger størst


Meslinger øker i Europa og globalt. Nå som vi planlegger ferien: hvilke personer er sårbare for sykdommen, og i hvilke land er det mest smittefare?

Antall tilfeller av meslinger per million innbyggere per land, de siste 12 månedene. Interaktivt kart. Pek på landet, så ser du antallet. Kilde: World Health Organization.


 Meslinger er trolig det mest smittsomme viruset vi kjenner til. Om du ikke er vaksinert og oppholder deg noe tid i nærheten av en som har meslinger, er sjansen 90 prosent for at du smittes, sier Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi ved UiT Norges arktiske universitet.

Professor i medisinsk mikrobilogi ved UiT Norges arktiske universitet, Ørjan Olsvik, mener alle har et samfunnsansvar for å vaksinere seg og barna sine. Slik beskytter man svake grupper med dårlig immunforsvar. Foto: David Jensen, UiT Norges arktiske universitet.

Det har i den siste tida vært skrevet mye om at meslinger – som i verste fall er dødelig – øker i vestlige land. Sykdommen var nesten helt utryddet i Norge, men på grunn av at færre tar vaksinen, og at folk reiser mye til land der sykdommen er mer utbredt, har meslinger blusset opp både i Norge, Europa og USA de siste årene.

Uvaksinerte og personer med dårlig immunforsvar i risikosonen

Hvem er i risikosonen og bør ta forhåndsregler?

– Generelt sett er alle som er vaksinerte beskyttet mot meslinger. Men enkelte grupper er sårbare for smitte. Det gjelder alle som er uvaksinerte, og personer med svekket immunforsvar, som for eksempel kreftpasienter og andre som tar medisin som påvirker immunforsvaret, sier Olsvik.

Kan vaksinere barn fra 6 mnd

I Norge får alle barn tilbud om vaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet, og MMR-vaksinen mot blant annet meslinger tilbys ved 15 måneders alder.

Hva gjør man dersom man skal reise til utlandet med et barn som er yngre enn 15 måneder?

Men hva gjør man dersom man skal reise til utlandet med et barn som er yngre enn 15 måneder?

– Når det gjelder meslinger, kan barnet være immunisert fra morens vaksine, men nyere data gjør dette mer usikkert, forteller Olsvik.

Dersom man skal reise til et land med meslingutbrudd, er det ifølge Folkehelseinstituttet mulig å få vaksinert barn mot meslinger allerede fra seks måneders alder selv om vaksinen egentlig ikke er beregnet for så små barn.


– Det fins også flere vaksiner man bør vurdere før man tar med babyer på reise, blant annet mot rotavirsuet som gir diaré, forteller Olsvik. 

Hva er meslinger?

  •  En svært smittsom, alvorlig sykdom forårsaket av et virus.
  • Før vaksinen mot meslinger i 1963 kom, hadde man store epidemier omtrent hvert 2.- 3 år som forårsaket rundt 2, 6 millioner dødsfall hvert år.
  • Omkring 117 000 mennesker døde av meslinger i 2017 – flesteparten barn under 5 år, til tross for tilgjengeligheten av en trygg og effektiv vaksine.  

Symptomer:  

  • Oppstår 10- 12 dager etter man har blitt utsatt for smitten.
  • Høy feber, snørr, hoste, røde øyne, flat rødfarge på huden, hvite prikker inni munnen. Rødt, prikkete utslett på huden, som regel først i ansiktet.   

       Kilder i saken:  

Ørjan Olsvik, UiT ,

EUs overvårkning av smittsomme sykdommer

 Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS)  http://www.msis.no/

Hvor er det mest meslinger?

Personer med dårlig immunforsvar eller personer som ikke er vaksinerte, bør holde seg unna områder med mye meslinger.

I Norge er det de 10 siste årene registrert til sammen 101 tilfeller av meslinger, av disse er hele 45 smittet i utlandet, gjerne i land som ikke har gode barnevaksineprogrammer. De fleste tilfellene har vært påvist hos personer med adresse Oslo (50 pasienter) og Akershus (10 pasienter). Det er få tilfeller av meslinger i andre deler av landet.

Italia og Frankrike på topp i EU

Innen EU er Italia (2107 tilfeller), Frankrike (2028) og Romania (1390) på topp i tilfeller av meslinger de siste 12 månedene, etterfulgt av Hellas (870) og Storbritannia (860). Norge ligger nederst på lista med kun 7 nye tilfeller siste år, men smitteraten er oppadgående.

Madagaskar og Ukraina har flest tilfeller

På verdensbasis er tallene adskillige mer dramatiske. Madagaskar ligger på en soleklar topp, med hele 61 761 smittende de siste 12 månedene. Det utgjør hele 3 406 smittede per million innbyggere.

Andre land med svært høy forekomst er Ukraina, med 1770 smittede per million innbyggere og Georgia, med 1191 smittede per million innbyggere.

Også Albania, Yemen, Israel, Kirgisistan og Liberia har forekomster på rundt 400-500 smittede per million innbyggere.

Sammenlignet med disse, ligger alle EU-land mye lavere, der Italia som har høyest smittetall i EU, har 35 smittede per million. Frankrike har 31, og Norge har hatt 1, 3 smittede per million de siste 12 månedene.

Lite smitterisiko på fly

Kan man få meslinger-smitte fra syke personer i flykabinen?

– Ja, dersom du er uvaksinert og sitter svært nær en som er syk med meslinger kan dette teoretisk være mulig. Men smitte av bakterier og virus på fly er meget sjeldent i dag. Luften på moderne fly blir kontinuerlig renset med såkalte hepa-filter som tar bort bakterier og virus. Men hvis du vil unngå å smittes av forkjølelse og bakterier, er det også lurt å holde slimhinnene fuktige, så drikk vann under flyturen, tipser professoren.

Setter andre i fare

Olsvik ønsker at personer som motsetter seg vaksinasjon tenker seg nøye om.

Det viktigste man kan gjøre for å unngå meslinger, er å vaksinere barnet sitt.  I tillegg til at barnet blir beskyttet, beskytter man også andre mennesker som er sårbare for viruset. De som ikke vaksinerer barna sine, utgjøre en fare for både sine egne barn og andre sårbare mennesker. Så det er ethvert menneskes samfunnsansvar å vaksinere barna sine, slår professoren fast.

Mye falske nyheter

Han oppfordrer folk til å være på vakt og skeptiske til falske nyheter og konspirasjonsteorier mot vaksiner som blant annet finnes i sosiale medier i dag.

– Dersom du leser noe sted at norske vaksiner er farlige, så kan du være sikker på at dette er falske nyheter. Vaksinene vi bruker i dag er ufarlige. Vi har hatt vaksinene i en årrekke og nærmest utryddet mange alvorlige sykdommer som særlig barn tidligere døde av; difteri, polio, stivkrampe og kikhoste. Vi må hindre at nye epidemier bryter ut på grunn av feilinformasjon og forvirring, avslutter professoren i medisinsk mikrobiologi.

Meslinger en "snakkis" blant småbarnsforeldre

Dersom familien skal reise til utlandet i sommer, ønsker Ida Haugen Hagland å vaksinere datteren Filippa (5 måneder) mot meslinger. 

Ida Haugen Hagland og Filippa (5 mnd.) Foto: David Jensen, UiT

– Vi har ikke planlagt noen utenlandsreise foreløpig, men dersom vi gjør det, kommer vi til å vaksinere Filippa, sier Ida Haugen Hagland.

Førstegangsmammaen har hørt fra andre småbarnsforeldre at det er mulig å vaksinere babyer mot meslinger tidligere enn ved 15 måneder, som er alderen man vaksinerer mot meslinger i det norske barnevaksinasjonsprogrammet.

– I barselgruppa mi er det en mor fra Litauen, og hun vaksinerte babyen sin før de skulle reise dit på besøk. Sånn ble vi andre i gruppa også bevisst på det, forteller Haugen Hagland.

Og legger til at temaet meslinger uansett er en «snakkis» nå blant småbarnsforeldre. 

– Det er veldig "i tida." Da jeg skulle google «vaksine», rakk jeg bare å taste inn «va» før «vaksine mot meslinger» kom opp som forslag, smiler Haugen Hagland.

Skremmende med vaksinemotstandere

Det at enkelte velger å ikke vaksinere barna sine i det hele tatt, kan hun ikke forstå.

– Jeg synes det er skremmende at folk kan være vaksinemotstandere. Jeg er opptatt av å vaksinere og stoler på helsemyndighetene. Når ekspertisen finnes, så er det klart vi må forholde oss til deres råd, avslutter den nybakte mammaen.

 

 

På Twitter   #norgesarktiske