– Verdens mest spennende grense

29.05.19 Stig Brøndbo

– Grensen mellom Russland og Norge er grenseløst spennende, mener UiT-forsker Bjarge Schwenke Fors. Nå skal han lede Barentsinstituttet ved UiT i Kirkenes.

Som UiT-forsker har Bjarge S. Fors vært jobbet ved Barentsinstituttet i tre år tidligere. Til sommeren flytter han tilbake til Kirkenes, denne gangen for å lede Barentsinstituttet. Foto: Stig Brøndbo

Han forsket på den norsk-russiske grensen i mange år, snakker flytende russisk og forsvarte sin doktorgrad Border Performances: Politics, art and tourism where Norway meets Russia i februar 2019.
– Grensen mellom Norge og Russland er helt spesiell, sier Bjarge Schwenke Fors. For han er det 196 kilometerne mer enn en grense mellom to nasjoner, den markerer også:

– Det er også en fredelig grense, og etter Sovjetunionens fall har grensen på mange måter gått fra å være en barriere til å bli en bro, sier UiT-forskeren. For fem år siden var sosialantroplogen redaktør av boken «Grenseliv» sammen med professor i reiseliv ved UiT, Arvid Viken, og han er fortsatt opptatt hvordan grensen preger folks daglige liv i på begge sider av grensen.
– I dag er igjen grensen preget av et spent politisk klima mellom Nato-Norge og Russland, sier Fors og legger til:
– Da blir det ekstra viktig at vi forholder oss til vår nabo i øst med kunnskap, forståelse og respekt, sier Fors.
Som UiT-forsker har Fors vært jobbet ved Barentsinstituttet i tre år tidligere. Til sommeren flytter han tilbake til Kirkenes, denne gangen for å lede Barentsinstituttet.
– Jeg gleder meg til å bli en del av det internasjonale miljøet ved Barentsinstituttet. Det ligger i en spennende region og instituttet balanserer mellom et lokalt og internasjonalt fokus, sier Fors. Instituttlederjobben er en åremålsstilling på fire år, og dekan ved Fakultetet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning, Sonni Olsen er svært fornøyd med at Fors har takket ja til jobben.
– Han har en spennende fagbakgrunn fra sosialantropologi, sammenlignende politikk og russisk, og jeg er trygg på at han vil gjøre en god innsats for å utvikle Barentsinstituttet videre, sier Sonni Olsen. 

På Twitter   #norgesarktiske