UiT-forsker nedringt av internasjonal presse om “spionhval”
– Alle verdens store medier har saken nå. Jeg har fått rundt 300 henvendelser bare det siste døgnet, forteller en litt overveldet Audun Rikardsen, professor og hvalforsker ved UiT.

Du har sikkert fått med deg nyheten om hvithvalen med «seletøy» som fredag ble oppdaget av fiskere utenfor Rolvsøya på Finnmarkskysten? Fiskerne søkte råd hos hvalforsker Audun Rikardsen ved UiT om hva de skulle gjøre med hvalen.
Antok at hvalen kom fra russisk marine

Seletøyet på hvalen var merket med «Equipment of St. Petersburg», og den var åpenbart tam og vant til mennesker. Rikardsen mente at det hverken er forskere i Norge eller andre land, inkludert Russland, som fester slikt utstyr på hvaler, og uttalte til medier at han antar den er trent av den russiske marinen i Murmansk, som man vet driver med opptrening av delfiner og hvaler, blant annet i Kvitsjøområdet
Og dermed var mediesirkuset i gang.
Medietrykk som tar kaka
– Helt fram til i natt ble jeg oppringt av blant annet seks forskjellige BBC-kanaler og en drøss andre media. Og det har ikke stoppet i dag heller. Jeg har bare svart på noen få, og tar nok en pause fra dette nå, forteller Rikardsen.
Dersom man nå googler navnet til Audun Rikardsen, samt «whale», «russian» og «beluga», dukker det opp utrolig mange treff, fra store og kjente mediekanaler over hele verden som CNN, NBC, BBC, The Guardian, og mange andre både britiske, amerikanske, indiske og australske mediehus – for å nevne noen.
– Jeg har opplevd trykk fra media før, men dette tar virkelig kaka. «UiT The Arctic University of Norway» er i alle fall temmelig godt spredt rundt i verden nå, sier Rikardsen, som også er internasjonalt kjent og prisbelønt for sine spektakulære fotografier av livet under vann.
Takket høflig nei til russisk TV
Rikardsen fikk også en henvendelse fra russisk TV i går – noe han takket høflig nei til.
– Jeg har ikke så lyst til å havne i noen politisk situasjon eller diskusjon, medgir hvalforskeren.
Rikardsen har av russiske forskerkolleger blitt fortalt at Putin selv har engasjert seg direkte i hvalprosjektet til marinen.
– Men jeg har foreslått at vi kanskje kan bytte hvalen mot spionsiktede Frode Berg, humrer UiT- forskeren – før han må avslutte og svare på neste telefon.
