Gode nyheter for kaffetørste!

I en fersk doktorgrad fra UiT Norges arktiske universitet, avkrefter Marko Lukic at kaffe er kreftfremkallende.

Schanche, Thomas
Publisert: 25.10.18 11:26 Oppdatert: 25.10.18 15:12

 

Marko Lukic kan berolige kaffedrikkere med at ettermiddagskaffen er helt ufarlig. Foto: Mathias Bruvoll

Det er bare finnene som drikker mer kaffe enn nordmenn. Vi presser og filtrerer ut den næringsfattige drikken fra 9,4 kilo kaffe i året. I gjennomsnitt. Det har versert mange myter om kaffens fortreffelighet og farer. Kaffe skal hjelpe mot alt, fra hodepine og kvalme til impotens. På den negative siden har det vært hevdet at kaffe er kreftfremkallende. Marko Lukic sier vi kan ta disse mytene med en varm kopp kaffe. 

Data fra 200 000 personer 

– Kokekaffe er kjent for å øke kolesterolnivået, men i dag er det bare fire prosent som oppgir at de brygger kaffe på gamlemåten. Kaffe er trygt når det gjelder kreft. Det kan vi slå fast. Faktisk ser det ut til at kaffe kan ha en positiv effekt mot enkelte krefttyper, sier Lukic.

Metodene i enkelte tidligere studier kan ha påvirket resultatene i feil retning. Blant annet fant man at de som drikker veldig mye kaffe, har dobbelt så høy risiko for lungekreft. Studien Lukic deltok i, kombinerte data fra «Kvinner og kreft (NOWAC)» studien og «Northern Sweden Health and Disease Study». Med data fra om lag 200 000 kvinner og menn, var forskerne i stand til å undersøke kaffens påvirkning på sjeldne krefttyper og samtidige luke ut feilkilder, forklarer Lukic. 

Kaffe ser ut til å ha positive effekter mot enkelte krefttyper. Foto: Mathias Bruvoll

Nikotin reduserer effekten av koffein 

– Da vi studerte lungekrefttilfellene blant de som drakk veldig mye kaffe, viste det seg at denne gruppen hadde en høyere andel av røykere enn resten av befolkningen. Nikotin reduserer effekten av koffein, og røykere trenger mere kaffe enn andre for å oppnå den oppkvikkende effekten av koffein. Blant de som drakk veldig mye kaffe, men ikke røykte, var det ikke økt forekomst av lungekreft.  

Med lignende metoder studerte forskningsgruppen mer sjeldne krefttyper.

– Vi fant vi ingen økt forekomst hos kaffedrikkere når det gjaldt, magekreft, blærekreft eller spiserørkreft hos menn eller kvinner. 

Koffein i solkrem 

Derimot fant forskerne at kaffedrikking kan redusere risikoen for enkelte krefttyper, ifølge Lukic.

– Fra tidligere forskning har det kommet frem at kaffedrikking reduserer risikoen for leverkreft. Vi fant at gruppen som drakk fire kopper eller mer med filterkaffe om dagen, reduserte risikoen for kreft i bukspyttkjertelen med 25 prosent. I en metaanalyse vi utførte, fant vi at kaffedrikking i høy grad reduserte risikoen for livmorkreft hos overvektige kvinner.

Lukic påpeker at mye forskning gjenstår, og at kaffe på ingen måte bør brukes som en mirakelkur mot kreft.

– Blant de mest obskure funnene våre, er at kaffe ser ut til å redusere risikoen for hudkreft. Flere typer solkrem inneholder koffein, men jeg vil anbefale folk å stole på de beskyttende effektene fra skygge og solkrem, ikke kaffe, sier Lukic.

Les mer om avhandlingen "Coffee and cancer" her.

Flere artikler om kaffe og helse:

Sunt å være smilende kaffekjerring

Koffeinets ukjente egenskaper

Blogginnlegg: Kaffe i Tromsøundersøkelsen

Video: Historien om kaffefunnet

Schanche, Thomas
Publisert: 25.10.18 11:26 Oppdatert: 25.10.18 15:12
Vi anbefaler