Får prestisjefylt EU-finansiering for å filme inne i levende kreftceller

Fysiker Krishna Agarwal har fått tildelt 14,3 mill NOK over en periode på 5 år for å utvikle en teknikk som gjør det mulig å studere prosesser inne i levende celler. Bare 10 forskere mottar denne støtten i Norge i 2018.
Os, Vibeke
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Vibeke Os
Publisert: 31.07.18 00:00 Oppdatert: 31.07.18 14:02

Krishna Agarwal inne på Nanoskopi-laboratoriet i Teknologibygget med noe av utstyret som brukes på prosjektet: «Label-free 3D morphological nanoscopy for studying sub-cellular dynamics in live cancer cells with high spatio-temporal resolution” Foto: Vibeke Os

Fredag 27. juli fikk fysiker ved UiT Norges arktiske universitet, Krishna Agarwal den hyggelige beskjeden om at hun vil få tildelt et prestisjefylt ERC Starting Grant. Stipendet tildeles lovende, unge forskere, som har fullført en doktorgrad for mindre enn sju år siden.

Men det var ikke forskningen som første gang trakk Agarwal til Tromsø – det var Nordlyset! Agarwal forklarer leende at hun i 2014 var i Tromsø som turist for å se nordlyset, og det ble full klaff. Ikke bare fikk hun og mannen hennes sett himmelfenomenet, men begge falt for byen. To år senere, mens hun jobbet ved Singapore MIT Alliance for Research and Technology, fikk hun nyss i at det ble holdt Marie Curie Worskshop ved UiT. Hun deltok og basert på søknaden hun utarbeidet der fikk hun et Marie Curie stipend som gjorde det mulig å flytte til Tromsø og utføre forskning ved UiT. Og ikke lenge etter har altså Agarwal klart å komme gjennom nåløyet for et ERC Starting Grant, for øvrig som den tredje person i Nanoskopi-gruppen ved Institutt for fysikk og teknologi.

-Vi vil utvikle teknikker som gjør at vi kan filme inne i levende celler, og det er spesielt kreftceller vi vil studere. Noe av det som er unikt med vår forsking er at vi vil observere cellene uten å bruke fluorescens eller andre «fargeteknikker» som er vanlige å bruke for å se på prosesser inne i celler. Vi ønsker å studere maskineriet i cellene under så naturlige forhold som mulig. Vi skal blant annet se på mitokondrier (cellens energisenter) og lysosymer (cellens renovasjonssystem) og se på forskjeller mellom vanlige celler og kreftceller.

Med disse pengene er planen å få ansatt 2 doktorgradsstudenter, 2 post doc og en tekniker, i tillegg vil stipendet dekke drift på prosjektet, så dette vil skape mye aktivitet forklarer fysikeren smilende.

Les mer:

Internasjonal interesse for nanoskopi

– We will make the liver great again!

Enestående mikroskop installert i Teknologibygget

ERC Starting Grant to Jana Jágerská

Prestisjefylt EU-støtte til UiT-forsker

Starting Grants

Os, Vibeke
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Vibeke Os
Publisert: 31.07.18 00:00 Oppdatert: 31.07.18 14:02
Vi anbefaler