Grusom historie, vakkert minnested
– Steilneset minnested er ikke bare et monument over grufulle hendelser, tortur og henrettelser. Det er like mye en påminnelse om hvor store konsekvenser fanatisk tankegods kan få når ideene kan settes ut i livet av menn med makt, sier Liv Helene Willumsen, forfatter og professor i historie ved UiT Norges arktiske universitet. Nå har hun sammen med arkeolog og spesialrådgiver i Finnmark fylkeskommune, Reidun Laura Andreassen, samlet tverrfaglige artikler som belyser Steilneset minnested fra ulike ståsted.
Viktigste byen
– Det var akkurat her at henrettelsene fant sted, og utsikten fra minnestedet er den samme som det kvinnene så da de ble ført fram til bålet og brent ihjel, sier Willumsen. I boken blir selve minnestedet drøftet av arkitekter, kunstnere, historikere, litteraturhistorikere og museumsfolk. Minnestedet på Steilneset utenfor Vardø ble åpnet i 2011, og er en del av Nasjonale turistveger i Norge.
– På 1600-tallet var Vardø den viktigste byen i Nord-Norge politisk, militært og administrativt, sier Reidun Laura Andreassen. Hun var en av pådriverne til å få minnestedet på plass, og er sammen med Liv Helene Willumsen redaktør for artikkelsamlingen.
91 skjebner
Minnestedet er tegnet av den sveitsiske arkitekten Peter Zumthor, utsmykket av kunstneren Louise Bourgeois og inneholder 91 korte tekster skrevet av Willumsen, en for hvert av ofrene som ble dømt til døden, anklaget for å ha begått trolldom. Willumsen har hatt ansvaret for den historiske delen av Steilneset minnested, gitt ut flere bøker om trolldomsprosessene i Finnmark, og ga i 2014 ut ei bok om Steilneset minnested på engelsk. Arkitekt Peter Zumthor har høstet priser og berømmelse for flere av sine bygg, og kunstner Louise Bourgeois er kjent for å ha laget gigantiske edderkopper i stål og bronse, som blant annet står i kunstmuseene Tate Modern i London og Guggenheim Bilbao i Spania. Installasjonen på Steilneset utenfor Vardø ble hennes siste store installasjon før hun døde i 2010, 98 år gammel.