UiT tilbyr kvensk som fag i lærerutdanningen

Fra 2019 tilbyr UiT kvensk som eget fag i lærerutdanningen. Allerede fra høsten kan du starte på forkurs i det 300 år gamle språket.
Brøndbo, Stig
Publisert: 16.03.18 09:00 Oppdatert: 16.03.18 09:47

- Vi håper at lærere med kvensk språkkompetanse vil styrke språkets posisjon og gjøre det til et levende språk igjen i Norge, sier Sonni Olsen, dekan ved Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning. Foto: Stig Brøndbo

– Til høsten tilbyr UiT forkurs i kvensk fra høsten 2018, sier professor Leena Niiranen ved institutt for språk og kultur, UiT Norges arktiske universitet. Foto: Stig Brøndbo
– Studenter som tar kvensk som del av lærerutdanning få ettergitt inntil 50.000 kroner av studielånet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø. Foto: Stig Brøndbo

– Vi er svært fornøyd med å få dette tilbudet på plass. Vi håper at lærere med kvensk språkkompetanse vil styrke språkets posisjon og gjøre det til et levende språk igjen i Norge, sier Sonni Olsen, dekan ved Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning.

300 år
I dag er det kun noen få tusen mennesker som snakker kvensk. Språket ble til i tiden etter at kvenene kom fra det som i dag er Nord-Sverige og Nord-Finland og bosatte seg i Nord-Norge for 300 år siden. I 2005 fikk det status som offisielt språk i Norge. I 2015 kom den første boken om kvensk på kvensk, og samme år startet UiT en mentorordning for styrke språkopplæringen for kvenskstudenter ved UiT.

Ettergitt studielån
UiT Norges arktiske universitet fikk tidligere i år en ekstra bevilgning på 750.000 kroner for å utvikle det nye lærerutdanningstilbudet med praksis og fagdidaktikk i kvensk språk, bygge nettverk og å rekruttere studenter.
– Fra 2019 vil studenter som tar kvensk som del av lærerutdanning få ettergitt inntil 50.000 kroner av studielånet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

Forkurs
Studentene som skal ta kvensk som en del av sin lærerutdanning trenger kjennskap til språket før de begynner på lærerutdanningen.
– UiT tilbyr fra høsten et forkurs i kvensk fra høsten 2018, sier professor Leena Niiranen ved institutt for språk og kultur, UiT Norges arktiske universitet.
Les mer:

Lærer ”hemmelig språk” med mentorhjelp

Første bok ferdig etter 300 år

Målrettet plan for kvensk språk

Brøndbo, Stig
Publisert: 16.03.18 09:00 Oppdatert: 16.03.18 09:47
Vi anbefaler