Unik seier for UiT-student
– Dette er veldig stort for meg. Jeg er fortsatt i himmelen, smiler en lykkelig Marcus Nicolay Lyngstad, jusstudent på 3. året ved UiT.
Marcus vant for noen uker siden finalen i ELSA, The European Law Students’ Associations, sin nasjonale konkurranse i prosedyreteknikk for jusstudenter som ble arrangert i Bergen. ELSA er verdens største uavhengige organisasjon for jusstudenter. ELSA Norge har tre lokalgrupper ved de juridiske fakultetene i Bergen, Oslo og Tromsø.
Fiktiv rettsak
Konkurransen har form av en fiktiv rettsak, og gir jusstudentene en forsmak på hvordan det er å opptre på vegne av klient foran en domstol. Dommerne er kyndige jurister; i år var det både kjente advokater og Høyesterettsdommere i panelet.
Marcus vant først tre runder med lokale konkurranser i Tromsø, før han gikk videre til den nasjonale finalen i Bergen. Her måtte han prosedere for begge sider i en fiktiv sak. Oppgaven i finalen hadde blitt delt ut ti dager før, så deltakerne kunne forberede seg, og handlet om et hotell som saksøkte en gipsmaker som hadde gjort en jobb for dem.
– Et enestående talent
Lyngstad beskriver ei veldig spent og alvorlig stemning under finalen.
– Det er jo gøy, men samtidig er det litt høytidelig og et stort alvor involvert i det å prosedere. Man har også en veldig respekt for dommerne, som ikke akkurat er hvem som helst innen juriststanden, forteller han.
En av dommerne i de lokale rundene var tidligere Høyesterettsdommer og professor ved UiT, Jens Edvin Skoghøy. Han var svært imponert over Lyngstads innsats.
– Han er et enestående advokattalent. Jeg har også snakket med en av dommerne i den nasjonale finalen, Høyesterettsdommer Magnus Matningsdal. Han sa at Marcus Lyngstads innsats var imponerende, og at han er et navn man bør merke seg, sier Skoghøy.
Underdog
Marcus mente selv han var en «underdog» med statistikken mot seg i konkurransen.
– De juridiske fakultetene i Oslo og Bergen har dobbelt så mange studenter som oss i Tromsø, så rekrutteringsgrunnlaget deres er større. I tillegg har de en sterkere konkurransekultur, og de som stiller er minst 4. års studenter. Jeg som går 3. år hadde derfor ett eller to år mindre studier bak meg enn motstanderne, pluss at jeg var alene på laget. Tromsø har ikke vunnet siden 2012, og ingen har noen gang vunnet alene før så vidt jeg vet – så dette var artig, forteller Marcus fornøyd.
Hvorfor alene?
Så mens de andre lagene var på to eller tre personer, stilte altså Tromsøstudenten alene.
– Hvorfor i all verden stilte du alene på laget?
– Det er litt sammensatt. Jeg hadde flere medstudenter som kunne vært gode kandidater til å være på lag med, og det er klart at det er mer krevende å skulle gjøre hele jobben sjøl. Men jeg har mye erfaring i å jobbe selvstendig, og jeg hadde lyst til å utfordre meg selv maksimalt, forklarer Marcus.
Kunne ikke be venner om det
Han forteller om en veldig sterk personlig motivasjon for å delta i konkurransen
– Jeg har tenkt på å delta helt siden jeg hørte om den for første gang da jeg var ny student under Fadderuka. For meg var det ikke nok å bare «prøve». Jeg ville inn i det med hud og hår. Jeg brukte til og med deler av sommerferien til å forberede meg! Man kan ikke be venner om å dedikere seg til noe sånt, smiler den brennende engasjerte jusstudenten.
Viktig veileder og lærere
Han hadde for øvrig god hjelp av sin veileder for konkurransen, som var lektor i rettsvitenskap ved UiT, Tord Pedersen.
– Tord var veldig viktig i forberedelsene. Så jeg hadde absolutt noen å utveksle idéene mine med i forkant.
I tillegg berømmer han de ansatte ved Det juridiske fakultet ved UiT:
– Jeg har stilt en god del spørsmål til samtlige undervisere. De tar imot og setter av tid til å svare. Det er en lav terskel for dialog på studiet, og det setter jeg veldig stor pris på. Det er en av grunnene til at jeg har blitt så komfortabel med å prate juss og en stor kvalitet ved studiet, skryter Marcus.
Trenger alt de har lært
Han mener man trenger alt de lærer på jusstudiet for å vinne konkurransen.
– Man må kunne sette seg inn i en konflikt, forstå de juridiske problemstillingene, og så må du ha pedagogiske evner til å forklare vanskelige konsepter til andre, forklarer han, og legger til:
– Du må nok også ha en god del selvtillit og selvstendighet, ha sjøldisiplin og være villig til å jobbe hardt. Det ligger mange timers forarbeid bak, sier Marcus.
Imponerte dekanen
Det har dekanen ved Det juridiske fakultet ved UiT, Lena Bendiksen, merket seg.
– Jeg var selv så heldig å være en av dommerne i finalen i Tromsø, og fikk da se resultatet av alle forberedelsene han hadde lagt ned. Marcus imponerte oss med sin rolige, men grundige og overbevisende prosedyreteknikk. Jeg vil tro han la ned minst like mye arbeid før den nasjonale konkurransen og jeg ble veldig glad da jeg fikk høre at han hadde vunnet også der. Jeg håper Marcus har lært masse av deltakelsen og at han inspirerer sine medstudenter. Masse gratulasjoner til Marcus! Vi på fakultetet er stolte av deg og innsatsen din! sier dekanen.
Fart og spenning
Dette burde love godt for framtida. Tredjeårsstudenten ser klart for seg en jobb i retten når han er ferdig utdannet.
– Ja, jeg ønsker absolutt å prøve advokatyrket. Det å prosedere er veldig spenningsfylt; det er utfordrende og du får testa deg selv.
– Søker du spenning ellers i livet også, eller gjelder det kun for jussen?
– He he, nei, jeg driver ikke med fallskjermhopping eller andre ekstreme ting – jussen er min største interesse. Jeg er et konkurransemenneske – men kun når det gjelder juss, forsikrer Marcus smilende.