– Forskningsdagene handler om å ha det artig

Den årlige nasjonale forskningsfestivalen Forskningsdagene er rett rundt hjørnet. Fra 20. september til 1. oktober inviterer UiT Norges arktiske universitet til en rekke arrangementer.
Wangen, Henriette Leine
Publisert: 14.09.17 00:00 Oppdatert: 14.09.17 16:02

– Forskning kan oppfattes som både mystisk og interessant. Forskningsdagene er med på å gi alle innsyn i noen deler av forskernes verden og er viktig for å avmystifisere og å gi innsikt til alle dem som til daglige ikke er en del av dette, mener rektor Anne Husebekk ved UiT.

Her finner du en oversikt over alle arrangementene under Forskningsdagene 2017

Konferansier Christer Johnsgård. Foto: David Jensen

Mer synlighet

Festivalen har som mål å skape begeistring og ikke minst økt forståelse for forskning. Ved hjelp av formidling vises sammenhengen mellom forskning, innovasjon og næringsliv. Christer Johnsgård, kjent fra Kråkeklubben på NRK, skal være konferansier på Forsker Grand Prix som går av stabelen den 20.september på Hålogaland Teater i Tromsø. Konkurransen der forskere, med ulik faglig bakgrunn, på fire minutter skal presentere hva de arbeider med, hvordan de arbeider og hvorfor de driver med den forskningen de gjør.

– Jeg gleder meg veldig til å se hva vi får presentert på scenen, sier han.

Les mer: Forsker Grand Prix: – En stor begivenhet 

Les mer: Deltakere Forsker Grand Prix– region Nord 2017 

Johnsgård brenner for at den nordlige landsdelen skal ta større plass i Norge.

– For at vi skal kunne utvikle oss i nord, er det viktig at kunnskap settes i høysetet. Forskningsdagene kan bidra til at forskermiljøene i vår landsdel får mer oppmerksomhet, sier Christer Johnsgård.

– Det er jo tydelig at høyere utdanning blir mer og mer verdsatt i vårt samfunn, og kanskje vil noen i løpet av de neste dagene bli inspirert til å ta høyere utdanning. Det er utrolig hva man kan tilegne seg av kunnskap, tilføyer han.

Læring for alle

Det finnes også en rekke arrangementer rettet mot barn. Husebekk er ikke i tvil om at barn er svært nysgjerrige og at denne festivalen kan være til stor inspirasjon og interesser både for store og små.  

– Jeg tror folk flest blir overrasket og imponert over forskningen som blir formidlet. Jeg håper også at de får innsikt i forskningens kompleksitet og at de kanskje blir bedre i stand til å skille mellom falske og sanne nyheter, forteller hun.

– Forskningsinstitusjonene har lagt til rette for gode arrangement som vil gi publikum innsyn og kunnskap om forskningen i Nord-Norge, sier Husebekk.

Rektor Anne Husebekk ved UiT Norges arktiske universitet. Foto: Lars Åke Andersen

Konferansier Johnsgård er selv lærer ved Norges toppidrettsgymnas i Tromsø samt far til sønnen Nichlas. I begge rollene er han opptatt av at læring også bør inneholde lek. Sønnen på to år og fire måneder elsker å spille fotball.

– Det har blitt tydelig for meg at vi i stor grad formes av det miljøet vi er i. Siden jeg liker fotball, har Nichlas også blitt en ivrig fotballspiller.

Når det er fotballkamp på fjernsynet løper sønnen frem og tilbake på stuegulvet med fotballen.  

– Det synes han er veldig artig og kan gjøre det i timevis. Jeg hører også at han drømmer om fotball. Han kan skrike ut mens han sover; mål, fotball, skyt, ler konferansieren.

– Som lærer har jeg stor tro på å involvere elevene mest mulig i undervisningen. I arrangementene tilknyttet Forskningsdagene, som har et mål om å dyrke frem økt kunnskap, er jeg også sikker på at det handler om å ha det mest mulig artig for å skape læring, sier Johnsgård. 

Se Nichlas Johnsgård øve på straffespark:

Wangen, Henriette Leine
Publisert: 14.09.17 00:00 Oppdatert: 14.09.17 16:02
Vi anbefaler