Hvor mye innflytelse har urfolk i Arktis – egentlig?
Under konferansen Arctic Frontiers skal det torsdag holdes et arrangement om hvordan man best kan samarbeide internasjonalt for å beskytte det arktiske økosystemet. Med et spesielt fokus på hvor mye innflytelse Arktis’ urfolk har – egentlig.
Urfolk i Arktisk Råd
Seks internasjonale urfolksorganisasjoner har status som «permanente deltakere» i Arktisk Råd.
Det mellomstatlige rådet - med hovedkvarter i Tromsø - har i to tiår nå vært et viktig organ for samarbeid om bærekraftig utvikling i Arktis. Medlemsnasjonene er Canada, Danmark med Færøyene og Grønland, Finland, Island, Norge, Russland, Sverige og USA.
- Er ikke beslutningstakere
Men hvor mye reell innflytelse har egentlig urfolkene?
Margherita Poto, postdoktor ved Det juridiske fakultet ved UiT, forsker på i hvilken grad urfolk har muligheten til å påvirke og få igjennom sine synspunkter og forslag.
– Urfolkenes representanter er permanente deltakere i rådet. Men de er ikke beslutningstakere - det er det de åtte arktiske medlemsstatene som er, understreker Poto.
Bare innflytelse på papiret?
– Og i hvilken grad samarbeider faktisk regjeringen i hvert enkelt medlemsland med sine urfolk? spør hun.
– Det fins en sjanse for at urfolk har innflytelse bare på papiret, mener den italienske forskeren i rettsvitenskap.
Samene hovedfokus
Postdoktoren har et hovedfokus på samene i Norge i sitt forskningsprosjekt, men er også åpen for et sammenlignende perspektiv, dersom hun finner gode eksempler på graden av deltakelse til et annet urfolk.
Hva kjennetegner god styring?
Arctic Frontiers-arrangementet Poto har ansvaret for- som kalles et ekspertmøte - skal også gi en oversikt over modeller for gode styresett for Arktis.
Poto forteller at de vil diskutere hva som kjennetegner god styring og godt samarbeid: Hvilke prinsipper ligger til grunn - hvilken deltakelse fra de forskjellige gruppene, hvilket grunnlag for innsyn bør det være?
Mer om dette kan du altså få vite torsdag, under Arctic Frontiers.