Formidlingspris til UiT-pioner

16.12.16 Stig Brøndbo
Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er over to år gammel, og kan ha innhold som er utdatert.

Professor Nils Aarsæther ble fredag tildelt HSL-fakultetets formidlingspris for sitt mangeårige engasjement med å gjøre forskning, eget fagmiljø og UiT synlig som en aktiv bidragsyter i lokal og regional samfunnsutvikling.

Da Nils Aarsæther fikk Årets formidlingspris sa dekan Sonni Olsen at professoren i samfunnsutvikling og kulturforståelse i mer enn 30 år har profilert UiT gjennom å formidle sin forskning i ulike kanaler. Foto: Stig Brøndbo
Årets utdanningspris gikk til trioen Bjørn-Henrik Johannessen, Håkon Rune Folkenborg og Tove Leming ved Institutt for lærerutdanning og pedagogikk. De tre var nominert av studenter for sin fagkunnskap og engasjerende undervisning. Foto: Stig Brøndbo
Reidun Blikfeldt fikk prisen for Årets HSL-er 2016. Hun ble nominert av rekordmange ansatte begrunnelsen for prisen var så lang at dekan Sonni Olsen måtte ty til stikkord da prisen ble utdelt fredag ettermiddag. Blikfeldt hadde ikke anledning til å motta prisen selv Foto: Stig Brøndbo
Årets forskerpris gikk til Marit Westergaard. Hun hadde ikke anledning til lå være tilstede for å motta prisen. Foto: Torbein Kvil Gamst

I sin begrunnelse for prisen til professoren i samfunnsplanlegging og kulturforståelse, sa dekan Sonni Olsen at årets prisvinner er en av UiTs pionerer. Han ble tilsatt ved UiT allerede i 1974, først som stipendiat, deretter som førsteamanuensis og professor.
­ Hans faglige innlegg i aviser og andre formidlingskanaler har et imponerende omfang og strekker seg over mer enn 30 år. I tillegg er han flink til å motivere kollegaer og studenter til å videreføre en oppgave som helt fra starten av har vært viktig for UiT, sa Sonni Olsen.

Uredd og kritisk
Aarsæther var tidlig opptatt av kommunen som den bærende institusjonen som den bærende institusjonen i nordnorsk samfunnsliv, og til 18. februar skal han holde Lørdagsuniversitet i Kulturhuset i Tromsø med tittelen ”Kommunen – drivkraft for folkestyre og utvikling”.
­ Årets prisvinner er også uredd og kritisk, også til egen institusjon, og har i alle år vært en tydelig debattant i offentligheten. Han har klart å gjøre eget fagmiljø, fakultetet og universitetet synlig som en aktiv bidragsyter i lokal og regional samfunnsutvikling, sa dekan Olsen.

Utdanningsprisen
Årets utdanningspris gikk til trioen Tove Leming, Håkon Rune Folkenborg og Bjørn-Henrik Johannessen ved Institutt for lærerutdanning og pedagogikk. De tre ble nominert av studenter for sitt engasjement, sin fagkunnskap og sin evne til å kombinere dette og skape god undervisning.
­ Dekanatet lar seg sjarmere og røre av studentinitiativ som viser glede, takknemlighet og motivasjon for studiehverdagen, og de tre får prisen for sine medmenneskelige egenskaper, faglige kunnskaper og tilrettelegging for et spennende og lærerikt samfunnsfagstudium, sa dekan Sonni Olsen i sin begrunnelse.

Forskerprisen
Årets forskerpris gikk til professor i språkvitenskap, Marit Westergaard.

­ Hun har i en årrekke vært en av de ledende forskerne ved HSL-fakultetet og har gjort en uvurderlig innsats for å bygge opp fagmiljøet rundt seg. Mye av forskningen har vært pionerarbeid i Norge, antallet internasjonale publikasjoner er imponerende, det samme er innsatsen i internasjonale konferanser og nettverk, samt jobben med å veilede master- og phd-studenter, sa dekan Sonni Olsen da hun lese opp begrunnelsen for prisen. 2016 har vært særdeles aktivt for årets prisvinner. forskningsgruppe lansert, AcqVA, en tverrinstitusjonell gruppe mellom HSL/UiT og HF/NTNU. Denne gruppa ledes av professor Terje Lohndal og Marit Westergaard.

Les: Tromsø-dialektens svake kjønn avslørt

Årets HSL-er
Prisen til Årets HSL-er gikk til Reidun Blikfeldt ved seksjon for personal og økonomi.
­ Denne prisen får stadig flere nominasjoner for hvert år, og årets prisvinner har vært nominert også tidligere. Denne gangen var det nærmest et folkekrav at hun skulle få prisen, sa Sonni Olsen.
Blikfeldt får prisen blant annet for sin suverene serviceinnstilling, og for sitt viktige bidrag til et sømløst samarbeid mellom administrasjon og vitenskapelige ansatte.

På Twitter   #norgesarktiske