Startet med neper, nå er det milliardindustri

Det startet med neper og kålhoder. Nå har det blitt milliardindustri.
Brøndbo, Stig
Publisert: 28.10.16 00:00 Oppdatert: 27.10.16 15:29

Rune Blix Hagen avlyser Halloween for 2017 og oppfordrer de som ønsker å feire med knask eller knep om å feire litt ekstra i år. Foto: Stig Brøndbo
Sist helg ga nordmenn rundt 220 millioner kroner til Røde Kors gjennom årets TV-aksjon. Denne helga vil vi bruke 285 millioner kroner på kostymer og knask, ifølge beregninger fra Virke Analyse. 200.000 gresskar blir forvandlet til lykter, og mandag blir årets godteridag for ungene og og tid for knask eller knep.

– Men Halloween har blitt mer og mer en voksenfest, og jeg regner med at hovedfeiringen i år kommer som voksenfest allerede lørdag, sier førsteamanuensis i historie ved UiT Norges arktiske universitet, Rune Blix Hagen.

 

Neper

Det hele startet som en takkefest, med røtter i norrøn tradisjon og keltisk folketro.

– Det var en overgangsfest mellom sommer og vinter og en feiring av årets avlinger, sier Blix Hagen. Men da irene og skottene tok med seg tradisjonen da de utvandret til USA, fikk feiringen et nytt innhold. I en kronikk på uit.no om Halloween og feiring av Allehelgensdag, skriver UiT-professor Liv Helene Willumsen og direktør på Tromsø museum, Marit Anne Hauen om hvordan amerikanerne endret på innholdet i høstfesten og gjorde den til en barnefest.

– De beholdt feiringen med lys og lykter, men gresskarene tok over for nepene som lykter, sier Willumsen.

 

Milliardindustri

De siste tiårene har Halloween utviklet seg til å bli et av årets høydepunkter også for handelsstanden. I USA regner National Retail Federation at amerikanerne kommer til sette ny forbruksrekord og bruke minst 64 milliarder kroner på Halloween i år.

– Feiringen er nå den nest største voksenfesten i USA, kun slått av julefeiringen. Vi ser at det samme er i ferd med å skje i Norge, selv om vi her hjemme også henter inspirasjon fra den tyske oktoberfesten som vår høstfest for voksne, sier Blix Hagen. I Norge har Halloween en mye kortere tradisjon i dagens innpakning.

– Mens moderne feiringen tok til i USA for cirka 150 år siden, kom Halloween til Norge med som en Harry Potter-effekt rundt år 2000.

 

Skummelt

Selv om Halloween er en ny tradisjon i Norge, er dagen koblet til det skumle og hinsidige gjennom en lang kirkelig tradisjon i Norge. Første søndag i november minnes de døde med Allehelgensdag, og som merkedag finnes høstfesten på gamle primstaver.

– Noen merkedager er markører for overganger eller vendinger i naturen, og Halloween er sammen med sankthansaften en av de mest magiske av alle merkedager, sier UiT-professor Liv Helene Willumsen.

De magiske kreftene som herjer på Halloween sørget blant annet for det siste kongebryllupet i Norge, brutale henrettelser og en dato for Martin Luther å ta sitt oppgjør med den katolske kirken.

 

Avlyst i 2017

Og nettopp Martin Luthers oppgjør med den katolske kirken, gjør at UiT-historikeren avlyser neste års Halloween-eiring.

– Uansett hvor man står religiøst sett, så er Luthers oppgjør gjennom 95 teser mot pavekirken 31. oktober 1517 en så stor historisk hendelse for hele Europa at selv Halloween-feiringen må vike for reformasjonens 500-årsjubileum, sier Blix Hagen.

Brøndbo, Stig
Publisert: 28.10.16 00:00 Oppdatert: 27.10.16 15:29
Vi anbefaler