– Enestående Y-vei tilbud

Som eneste institusjon i landet kan UiT Harstad tilby opptak til utdanning som vernepleier og barnevernspedagog for lærlinger med relevant fagbrev.
Nilsen, Kjetil
Publisert: 09.03.16 00:00 Oppdatert: 24.01.17 12:19
Harstad

Opptakskriteriene baserer seg på det som populært kalles Y-veien - en yrkesfaglig vei til høyere utdanning.

- Dette er en forsøksordning som startet i fjor, og som departementet ville prøve ut. Vi her ved UiT Harstad var de første som fikk anledning til å tilrettelegge tilbud for de med fagbrev i helsefagarbeid og barne- og ungdomsarbeid, sier studieleder Kirsti Koppen ved vernepleierutdanningen. I år tar vi opp nok en gruppe søkere basert på Y-veien.  

- De heldige som tas opp, slipper dermed å ta et ekstra år på videregående med teoretisk påbygging for å få studiekompetanse, legger hun til. – Vi har reservert fem studieplasser på hvert av de to studiene. For opptak til vernepleie gjelder det søkere med fagbrev som helsefagarbeider, mens de med fagbrev som barne- og ungdomsarbeider kan søke på barnevernspedagogutdanningen. Også de som beregner å få fagbrev i løpet vårsemesteret, kan søke.  

Lekeunivers for barn på campus Harstad, bl.a. med utfoldelse med graffiti

    

Utdanningene vil ta hensyn til at disse studentene mangler noen av de formelle teoretiske kravene til generell studiekompetanse, sier Kirsti Koppen.

- Vi vil derfor tilby ekstra faglig påfyll med et tilpasset opplegg for de som tas opp Y-veien, slik at de står bedre rustet i studiehverdagen. Dette vil etter planen omfatte norsk, samfunnsfag, akademisk skrivetrening og studieteknikk, sier hun.    

Søkere som ønsker opptak via Y-vei, søker elektronisk gjennom lokalt opptak. Søknadskode 9514 for vernepleie og 9513 for barnevern, med søknadsfrist 15. april. 

MER OM Y-VEI 

Nilsen, Kjetil
Publisert: 09.03.16 00:00 Oppdatert: 24.01.17 12:19
Harstad
Vi anbefaler