Nordlendingenes vinterlykke forbløffer verden

20.01.16 Øvreberg, Elisabeth
Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er over to år gammel, og kan ha innhold som er utdatert.

Hvorfor hater ikke nordlendinger mørketida? Standford-studenten Kari Leibowitz reiste helt til Tromsø for å finne det ut.

Leibowitz: "But it didn't take long for me to realize
that most residents of Tromsø weren't viewing
the upcoming winter with a sense of doom." Les mer
Foto: Visit Tromsø

Vinter, snø, kulde og mørke. Beksvart mørke som varer flere måneder i strekk. Hvordan i all verden kan nordlendinger, som lever under disse forholdene, være lykkelige i denne beksvarte tida?

Stanford-studenten Kari Leibowitz kom med stipend til Tromsø i 2014 for å se nærmere på vår vinterlykke.

Les fra hennes opplevelse her (dailymail.com)

Takler vinterdepresjoner best

I nesten ett år bodde hun i Tromsø og observerte med forbløffelse nordlendingenes positive forhold til vinteren. Ifølge Leibowitz er selvrapporterte vinterdepresjoner i Tromsø – på 69 grader nord – på samme nivå som i Montgomery County, Maryland som ligger på 41 grader nord.

– Mens det fortsatt er debatt mellom psykologer om den beste måten å identifisere og diagnostisere vinterdepresjoner på, er en ting klart: Innbyggerne i Nord-Norge ser ut å være i bedre stand til å takle vinterdepresjoner, skriver Kari Leibowitz i sin forskningsartikkel som er publisert i The Atlantic.

Fokuserer på det positive

Ifølge VG mener forskeren at tromsøværingenes tenkesett spiller en vesentlig rolle for hvordan de klarer å nyte vinteren. Folk i Tromsø ser ut til å fokusere på de positive sidene ved vinteren og ser den som en mulighet til avkobling, kos og andre hyggelige aktiviteter.

Sammen med lykkeforsker Joar Vittersø ved UiT gikk hun i gang med å studere tromsøværingenes forhold til vinteren. I undersøkelsen hadde hun et tilfeldig utvalg av 238 voksne. De var delt inn i tre grupper, hvorav noen av deltagerne befant seg i Sør-Norge, noen i Tromsø og noen på Svalbard. De ble bedt om å gradere utsagn om hvor glade de var i vinteren.

Lykkeligere jo lenger nord du kommer
–  Resultatene viste at jo lenger nord man kom, desto gladere var folk i vinteren. Og vi så store forskjeller mellom sør og nord, sier Joar Vittersø til VG.
Så vidt Vittersø og Leibowitz vet, så er de først ute med å se på folks tenkemåte i mørketiden. Nå er planen å utvide undersøkelsen til flere andre steder, skriver VG.
– Men vi kan ikke si med sikkerhet at det å ha et positivt syn på vinteren gir en bedre livstilfredshet og vice versa, bare at dette har en sammenheng på en eller annen måte, skriver Leibowitz i sin artikkel.

Les også: Slit gjør oss lykkelige

På Twitter   #norgesarktiske