Julekrydder øker sexlysten

Visste du at nellik, kanel, kardemomme og muskat påvirker lystsenteret i hjernen din?
Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 21.12.15 00:00 Oppdatert: 18.12.15 13:39

Julekrydder er ikke bare godt, det gjør oss godt også. Forskning viser at vi kan spise
julekaker med god samvittighet.
Foto: www.colourbox.com

Det er bare å sette frem julekakene og koke opp julegløggen, for ingrediensene påvirker oss svært positivt. Forskning viser nemlig at krydderet i vår tradisjonsrike julemat gir oss følelse av forelskelse og oppstemthet. Lystsenteret i urhjernen vår vekkes, og vi blir kvikke, glade og amorøse.

– Fersk forskning viser at kanel faktisk øker sexlysten, forteller professor Aina Westrheim Ravna ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT.

Les også: Fornuftig forelskelse

Perfekt krydder i mørketida

Hennes forskningsfelt er belønningssystemet i hjernen, selveste lystsenteret vårt, og hun vet nøyaktig hva det er som gjør oss glade, forelsket og ruset. Svaret er ”lykkemolekylet” dopamin.

Julekrydderet vi bruker i julebaksten øker dopaminnivået i hjernen, og vi nordmenn har brukt kanel, muskatnøtt og nellik i maten i cirka 1000 år.

Spesielt i mørketida, når det er kaldt, surt og værhardt, har stimulerende og oppkvikkende krydder i maten hjulpet oss gjennom de mørkeste månedene. Disse mattradisjonene har vi holdt på, og nå tenker vi på slike krydder som julekrydder

– Jul kommer jo fra det norrøne «jól», den opprinnelige, hedenske feiringen av midtvinterdagen i Norden. Jól-festene kan spores tilbake til år 200 i den nordiske historien, og da ble det spist mye mat og drukket store mengder alkoholholdig mjød, som blant annet var krydret med nellik og ingefær, sier Ravna.

Eksotiske krydder

Når det gjelder kanel, så inneholder det krydderet noe som ligner veldig på dopamin. Krydderet har vært brukt som afrodisiak i asiatisk folkemedisin, og vi finner kanel i innerbarken til trær i slekten Cinnamomun, som opprinnelig finnes i Sørøst-Asia.

Kardemomme påvirker også sexlysten. Kardemomme inneholder flere forbindelser, der noen av dem har en forfriskende og oppløftende effekt. Kardemomme kommer fra India og Buthan, og er fra planter i ingefærfamilien.

– Stoffene i ingefær øker nivåene av dopamin i hjernen, og kan både virke smertelindrende, beroligende, antibakteriell og febernedsettende.

I nellik finner vi stoffet eugenol, som også har en struktur som likner dopamin. Eugenol virker antiseptisk og lokalbedøvende. Men pass på, for muskatnøtten påvirker riktignok lystsenteret vårt, men i nøtta finnes myristicin, som i høye doser kan være et giftig hallusinogen som gir kramper og store smerter.

 

God jul!

Les også: Kvinner blir mest våryre

Les også: Avliver sexmyter om nordlendingen

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 21.12.15 00:00 Oppdatert: 18.12.15 13:39
Vi anbefaler