Genmodifisert laks godkjent som mat i USA

Søknaden har vært til behandling i 20 år. Nå kan monsterlaksen havne side om side med norsk laks i fiskedisken.
Mackenroth, Anika
Publisert: 19.11.15 00:00 Oppdatert: 22.11.15 22:44

Den norske laksen har foreløpig ingenting å frykte fra sine genmanipulerte artsfrender, mener forfatterne. Illustrasjon: www.colourbox.com- Dette er første gang i historien man godkjenner at et dyr som er genmodifisert kan selges som mat i et land, og det er ganske dramatisk. Dette dyret skal konkurrere mot vår største matproduksjon, sier Ørjan Olsvik, som er professor i medisinsk biologi ved Universitetet i Tromsø, til Nord24.

Amerikanske myndigheter krever ingen spesiell merking av genmodifisert mat. Det betyr at norsk laks vil kunne ligge side om side med genmodifisert laks i amerikanske fiskedisker uten at forbrukerne får vite om det. På sikt kan det føre til at også norske lakseoppdrettere vil vurdere genmodifisering, mener Olsvik.

- Vil enkelte oppdrettere kreve å få gjøre dette i Norge også for å være på hugget? Det blir interessant å se, sier han til Nord24.

Kan være helsefarlig

I et tidligere blogginnlegg advarte Olsvik og kollegaene Anne Ingeborg Myhr og Marianne Iversen ved GenØk - senter for biosikkerhet mot mulige helseeffekter av genmodifisert laks. Monstervarianten, som vokser dobbelt så fort som den vanlige, atlantiske laksen, inneholder nemlig 5 % mindre protein og 50 % mer fett enn ikke-genmodifisert atlantisk laks.

- Det bør også undersøkes betydningen av at GM-laksen har et høyt innhold av insulinlignende vekst faktor-1, en vekstfaktor som kan være assosiert med enkelte sykdommer, skriver forskerne på Helsefaks blogg.

Les hele blogginnlegget her: Genmodifisert monsterlaks - en trussel for norsk lakseindustri?

Fungerende kommunikasjonssjef Marit Rein i Norges Sjømatråd er ikke bekymret for norsk havbruksnæring. Enn så lenge er genmanipulert laks forbudt i Norge og hun mener at norske forbrukere ikke ønsker genmodifiserte produkter.

- Det er Europa som det er store laksemarkedet vårt ved over 70 prosent av all eksporten. Og europeiske forbrukere er lite interessert i genmodifiserte produkter, sier hun til Nord24.

Les hele artikkelen i Nord24 her: For første gang er et genmodifisert dyr godkjent som mat i Norge

Mackenroth, Anika
Publisert: 19.11.15 00:00 Oppdatert: 22.11.15 22:44
Vi anbefaler