Tromsø befester sin rolle som hovedstad for romforskning

Det norske romfysikkmiljøet møttes i Tromsø fredag 30. oktober for å konkretisere planene om nytt internasjonalt anlegg for romforskning, EISCAT_3D (E3D), i Skibotn.
Os, Vibeke
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Vibeke Os
Publisert: 02.11.15 12:00 Oppdatert: 02.11.15 12:34

Antenne ved Ramfjordmoen forskningsstasjon, Hamperokken i bakgrunnen. Foto: Njål Gulbrandsen

Alle de sentrale romforskningsinstitusjonene i Norge var representert med UiB, UiO, UNIS, NTNU, Andøya rakett skytefeltet (ARS), Tromsø geofysiske observatorium (TGO) og Norsk senter for romvær (NOSWE).

Partene diskuterte konsortieavtalen, deriblant norsk industri sin deltakelse i E3D bygging og IT infrastruktur, som data lagring og service.

 

I juni bevilget Norges forskningsråd og Kunnskapsdepartementet 288 millioner kroner til byggingen av det nye radaranlegget som kan gjøre tredimensjonale målinger av nordlys og romvær. Ett av målene er også å avdekke eventuelle klimaendringer i de øvre lagene i atmosfæren. E3D er utpekt til særlig viktig infrastruktur i det europeiske veikartet de neste 20-30 år. Forskningsrådet anser E3D prosjektet som avgjørende for et videre langsiktig engasjement for utforskning av den øvre atmosfæren og at det er en av få større infrastrukturer der Norge kan og bør ta et internasjonalt forskningsansvar.

 Pr i dag driver EISCAT to radaranlegg, på Ramfjordmoen og i Longyarbyen på Svalbard, og dette nye anlegget i Skibotn vil erstatte dagens 40 år gamle anlegg. EISCAT har også mottakerstasjoner i Kiruna, Sverige (hovedkvarter) og Sodankyl, Finland. UiT var med å grunnlegge EISCAT i 1972 og har siden oppstarten vært vertskap for disse anleggene i Norge. EISCAT er et internasjonalt forskningssamarbeid mellom Norge, Sverige, Finland, Storbritannia, Japan og Kina. I tillegg deltar Frankrike, Russland og Ukraina som assosierte medlemmer.

Utbyggingen er planlagt i fire byggetrinn, og investeringen skal dekke den norske andelen av det første byggetrinnet. Storfjord kommune er positive til bygging av E3D i Skibotn i nærheten av UiTs Skibotn feltstasjon.

1. september startet et prosjekt for å bygge en E3D prototype på Ramfjordmoen. Prototypen er finansiert av EU-Horison 2020 programmet med et budsjett på 3,1 millioner Euro i tre år.

Os, Vibeke
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Vibeke Os
Publisert: 02.11.15 12:00 Oppdatert: 02.11.15 12:34
Vi anbefaler