Endelig en bok om kvinnehjerter!

Kvinnehjerter er ikke som mannehjerter når det gjelder sykdom. Likevel har ikke kvinnehjerter fått stort fokus – før nå.
Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 15.09.15 07:00 Oppdatert: 11.09.15 11:13

Den nye boka ”Kvinnehjerter” er skrevet av professorene Maja-Lisa Løchen (UiT) og Eva Gerdts (UiB), to av Norges fremste eksperter innen hjertesykdom og kjønnsforskjeller. Hjertesykdom hos kvinner er nemlig helt spesiell, både når det gjelder symptomer, mekanisme og risikofaktorer, men det er det ikke mange som tar inn over seg. Heller ikke helsepersonell.

” Mitt håp er at denne boka skal hjelpe på dette.
Jeg både håper og tror det fordi denne boka er unik. Det er en fagbok som fagbøker flest, med fakta og definisjoner og diagrammer, men i tillegg inneholder den sykdomshistorier beskrevet veldig livaktig. Disse setter det hele inn i en hverdag og en virkelighet som vi kan gjenkjenne og derfor bli kloke av. ”

 Det skriver Anne Lise Ryel, Generalsekretær i Kreftforeningen i forordet til ”Kvinnehjerter”, som lanseres i disse dager. Ryel mistet sin mor da hun var 29 år. Årsaken var hjertet.

Full klaff på første forsøk

Maja-Lisa Løchen står for idéen til boka, men forteller at redaktøren i Gyldendal ikke tente på emnet umiddelbart.

– Jeg ga ut ”Kaotiske hjerter" sammen med Dag S. Thelle” i 2010, og den solgte veldig bra. Forbausende bra. Så det var på en forfatterfest i forlaget Gyldendal Akademisk noen år senere at redaktøren min, Jørgen Jahr Glomnes, spurte om jeg ikke hadde flere bokidéer, forteller Løchen.

Noen bok nummer to hadde ikke hjerteprofessoren egentlig tenkt på, men fortalte at hun til stadighet blir oppringt av aviser og ukeblader om nettopp hjertesykdom hos kvinner, og at hun også er en etterspurt foredragsholder innen dette fagfeltet.

– Etter noen måneder fikk jeg e-post fra forlaget, og da skrev de at en fagbok om kvinnehjerter er en god idé. Dette var noe man hadde bruk for!

Beskrivende sykehistorier

Dermed henvendte Løchen seg til professor Eva Gerdts ved Universitetet i Bergen, og skrivingen kom i gang.

Boka tar opp de vanligste hjertesykdommene når det gjelder forebygging, symptomer, diagnostikk og behandling, og den retter seg både mot helsepersonell og alle de kvinner som lever med hjertesykdom. Den inneholder bilder og illustrasjoner, samt flere sykehistorier som utfyller fagstoffet.

– Vi skriver for eksempel om Veronika Haug på 23 år. Hun får høyt blodtrykk under svangerskapet, og utvikler behandlingstrengende høyt blodtrykk noen år etterpå. Det er dessverre ikke mange som tenker over at komplikasjoner under graviditet kan gi økt risiko for hjertesykdommer senere, forteller Løchen.

Håpet er å få nyttig informasjon ut til folket og til helsepersonell som møter hjertesyke kvinner. Nyttig informasjon som kan redde mange kvinner.

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 15.09.15 07:00 Oppdatert: 11.09.15 11:13
Vi anbefaler