Studentenes favoritt vant utdanningspris
Årets prisvinnere ved Det helsevitenskapelige fakulet ble hedret på årets sommerfest |
Da er det klart, vinneren av årets Utdanningspris går i år til ”Legevaktprosjektet”, et pilotprosjekt for medisinstudentene på 3. og 4. studieår. Det utrolige med prosjektet er at selv om undervisningen ikke er obligatorisk, er likevel oppmøteprosenten på nesten 100 prosent. I samarbeid med Tromsø kommune har nemlig medisinstudentene ved Det helsevitenskapelige fakultet fått lov til å bruke legevaktens lokaler på UNN til å ta imot og undersøke virkelige pasienter. Dette skjer under veiledning, og det er studentene selv som har nominert dette unike prosjektet til utdanningsprisen. Det ledes av Katrine Wennevold.
– Det er et fantastisk undervisningstilbud, skriver studentene i sin nominasjon, og trekker frem at å møte sin første virkelige pasient er spennende og en vitamininnsprøyting for den faglige og profesjonelle selvtilliten.
– Studentene ønsker seg denne type undervisning hvert semester, og mener utplasseringen under veiledning er et godt supplement til annen undervisning, forteller prodekan utdanning, Inger Njølstad, ved Det helsevitenskapelige fakultet.
Les mer om Legevaktprosjektet her: Suksess med medisinstudenter på legevakta
Svær i kjeften ga formidlingspris
Fakultetets formidlingspris gikk til Torkjel Sandanger, som forsker på miljøgifter i blant annet kroppen. Komiteen mener han har vært en aktiv formidler gjennom flere år, og har gjort en stor innsats for å formidle resultater fra sin egen og andres forskning. Han har vært en ettertraktet forsker i både lokale og riksdekkende medier, pratet om forskning i aviser og radio, samt deltatt i TV-programmer som Schrödingers katt og Forbrukerinspektørene.
– Han evner på en elegant og forståelig måte å formidle stoff som er vanskelig for folk flest, sier professor Ørjan Olsvik, leder for komiteen.
Sandanger selv mener å formidle er enkelt når man er nordlending og i tillegg er stor i kjeften.
– Men jeg har ikke bare formidlet min egen forskning, så takk til alle som har bidratt med forskning på Institutt for samfunnsmedisin. Formidling til folket er kjempeviktig, legger han smilende til.
Les mer om forskningen til Sandanger her: Du klarer å bryte ned miljøgiftene i kroppen din
Forskningspris til fremragende kreftforsker
Det helsevitenskapelige fakultet gir ut sine priser hvert år, og forskningsprisen er verdsatt. Den gis kun til vitenskapelig ansatte som har utmerket seg ved fremragende forskning på høyt, internasjonalt nivå over tid.
Derfor gikk årets pris til professor Eiliv Lund som forsker på brystkreft. Han har gjort noe som ingen andre i Norge har klart før ham: å få tildelt det høyest aktede forskningsstipendet fra EUs forskningsråd, og det to ganger. Siste gang i 2014.
– Dette er en solid anerkjennelse av hans forskningsarbeid og demonstrerer høy kvalitet i forskning på internasjonalt nivå, sier Sameline Grimsgaard, prodekan forskning.
Hun og komiteen mener Lund har en særlig evne til å knytte til seg supplerende forskningskompetanse som bidrar til stor bredde i forskningsaktiviteten.
– Han er også en miljøbygger og en inspirator for andre forskere. Han har veiledet over 20 ph.d.-kandidater og har over 400 vitenskapelige publikasjoner. Biobanken han har etablert genererer forskning i årevis fremover, sier Grimsgaard.
Omfattende arbeid med ”high risk”
Det Eiliv Lund har klart, er å lage et patent på en gentest som kan skille mellom dem som har brystkreft og de som er friske. Testen er en blodprøve, noe som vil være til stor nytte for de menneskene i verden som ikke har tilgang til mammografi.
– Ingen andre har gjort dette før oss, så vi har samlet inn 50.000 blodprøver, laget egne begreper og egen ordbok. Vi måtte lage nye matematiske modeller og ny statistikk. Det vi har drevet med er ”high risk”, det er ingen andre som har tatt sjansen på dette, men nå er det gledelig å se at det kommer flere etter oss, smiler Eiliv Lund.
Les mer om patentet og EU-midlene til Eiliv Lund: Har klart det umulige igjen!
Alle prisvinnerne fikk 30.000 kroner, diplom og glasskål.
Se alle de nominerte, komiteenes begrunnelse og tidligere prisvinnere her