– Vår virksomhet skal være forsvarlig

Statoil legger stor vekt på å få kunnskap om miljøet og naturen i områdene de opererer i. Se video i saken!
Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 23.06.15 00:00 Oppdatert: 23.06.15 15:55

Toktdeltakerne på årets Outreach-tokt på Svalbard fikk mange flotte naturopplevelser. Alle foto: Karine Nigar Aarskog

Toktdeltakerne på årets Outreach-tokt på Svalbard fikk mange flotte naturopplevelser.

Foto/video/redigering: Karine Nigar Aarskog

– Statoil har hatt aktivitet i Barentshavet i cirka 30 år, men Barentshavet er stort, og vi har vel egentlig bare skrapt i overflaten. Det er store uutforskede områder igjen. For Statoil er det viktig å skaffe seg kunnskap om miljøet og naturen, der vi skal inn og operere, og ikke minst kulturen til de som allerede lever her. Sameksistens og en bærekraftig forvaltning av ressursene er viktig for oss, sier kommunikasjonsdirektør for norsk sokkel i Statoil, Øistein Johannessen.

Han var en av deltakerne på årets Outreach-tokt på Svalbard, og sier at toktet ga mye ny innsikt, som var viktig. 

– Vi har opplevd fantastisk natur og hatt mange utrolige opplevelser. Men det som har gjort mest inntrykk, er hvordan symbiosen mellom det urørte og at det samtidig har vært mye aktivitet her, har fått utvikle seg. Naturen her er på mange måter urørt, men likevel har den vært grobunn for verdiskaping i mange år, og den tanken er fascinerende, sier Johannessen:

Siden nederlandske Willem Barentsz oppdaget Svalbard i 1596, har det vært mye aktivitet på øygruppa. Det har vært fangst av hval, sel og rev og jakt på isbjørn. Flere vitenskapelige ekspedisjoner har blitt arrangert hit, og siden tidlig på 1900-tallet har det vært regulær kulldrift. Også andre mineraler har vært forsøkt utvunnet med varierende suksess.

Isfjell i en av fjorden på nordvestsiden av Spitsbergen.
Isfjell i en av fjordene på nordvestsiden av Spitsbergen.

Flytter ikke iskanten
Klimaendringer har de siste årene ført til mindre is i Arktis, noe som blant annet innebærer økt skipstrafikk i områder det tidligere har ligget permanent is. Det har satt fart i diskusjonen om hvor langt nord man kan drive med leteboring etter gass og olje. Nylig ble det kjent at miljøvernminister Tine Sundtoft ikke har politisk flertall på Stortinget for å flytte iskanten nordover.

– Vårt utgangspunkt når vi tilnærmer oss et område, som Barentshavet, er at vår virksomhet skal være forsvarlig. Og vi mener at det er mulig å drive en forsvarlig olje- og gassvirksomhet i de delene vi opererer i Barentshavet i dag. Man må huske å skille arktiske miljø mellom de som er lenger sør hvor du ikke har en iskantproblematikk, og til de mest ekstreme som har permanent is. Det er store variasjoner, og vi har en enorm teknologiutvikling, sier Johannessen.

Øker kunnskapen
Han legger til at grensen for Statoils virksomhet alltid går der selskapet mener det ikke er forsvarlig å drive lenger.

– Da er det to ting man kan gjøre. Det ene er å la være å ha aktivitet, det andre er å få mer kunnskap og ny teknologi som gjør at du er i stand til å ha aktivitet på en forsvarlig måte. Det er derfor dette toktet er veldig viktig for oss, for det er med og øker kunnskapen vi har, som enkeltindivider, men også som industri, sier Johannessen.

Han fikk også oppleve nærkontakt med noen av dyrene i Arktis:

Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 23.06.15 00:00 Oppdatert: 23.06.15 15:55
Vi anbefaler