Tromsøundersøkelsen: 170 deltakere har fått beskjed om å dra til legen

Fire-fem deltakere har fått målt så høyt blodtrykk at de umiddelbart har blitt henvist til UNN. 165 har fått melding om å kontakte lege.
Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 29.05.15 00:00 Oppdatert: 01.06.15 09:24

Totalt vil 33 000 tromsøværinger fra 40 år og oppover få invitasjon til å
delta i Tromsøundersøkelsen. Hittil har oppmøteprosenten ligget litt
under 50, og målet er å slå rekorden som er på over 80 prosent
oppmøte. Foto: Destinasjon Tromsø, Grethe Karlsen

Cirka 170 deltakere av Tromsøundersøkelsen har de siste ukene fått skriftlig anbefaling om å oppsøke fastlege. Årsaken er at de har forhøyet blodtrykk, skriver Nordlys.

Selv om den syvende utgaven av Tromsøundersøkelsen egentlig bare er i sin spede begynnelse, har blodprøver av deltakere allerede avdekket det som kan være tegn til sykdom.

–  Når vi undersøker en så stor del av befolkningen, avdekker vi også risiko som folk ofte ikke har vært klar over selv. Vi får mange tilbakemeldinger fra deltakere som er takknemlige for at man har oppdaget dette, forteller Heidi Johansen, prosjektleder for Tromsøundersøkelsen 7, til Nordlys.

Forhøyet blodsukker
Alle som deltar i undersøkelsen vil rutinemessig få brev med resultater av blodprøvene og målingene spm gjøres, og dersom det avdekkes verdier utenfor normalområdet, blir deltakerne anbefalt om å oppsøke fastlegen sin for nærmere utredning.

– Vi har også sendt meldinger til 165 deltakere om forhøyet langtidsblodsukker, som kan være tegn på diabetes. Også de blir anbefalt å oppsøke fastlege. Vi har også hatt noen deltakere der verdiene har ligget såpass høyt at vi har anbefalt dem å ta kontakt med legen sin raskt, opplyser Johansen.

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 29.05.15 00:00 Oppdatert: 01.06.15 09:24
Vi anbefaler