70 år siden penicillin kom til Norge: Måtte hoppe ut av fly for å redde skadde soldater

Visste du at en av de første gangene man ga penicillin på norsk jord var i Karasjok i 1945? Da kastet kirurgen Semb og sykesøsteren Krogh seg ut i fallskjerm for å redde skadde politisoldater.
Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 08.05.15 00:00 Oppdatert: 08.05.15 17:20

Første gangen penicillin ble brukt i det frie Norge var i Karasjok
1945. Kirurg og syskesøster kastet seg ut i fallskjerm for å redde
skadde soldater.
Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Det er ikke bare 70 år siden krigen, det er også 70 år siden de første nordmennene fikk penicillin som behandling. Dramatikken var stor da oberst og kirurg Carl Semb, samt militærsykesøster Ella Krogh, ble sluppet ut i fallskjerm over Karasjok for å berge politisoldater i den katastrofale minetragedien i Karasjok 1.mai 1945.

Siden bygningene i Karasjok var brent ned under krigen, måtte Semb og Krogh bruke kirken som operasjonsstue.

Dette skriver UiTs professor i mikrobiologi, Ørjan Olsvik, i et blogginnlegg i dag.

Tromsø som penicillinsentrum

Olsvik forteller også at i 1945 var Tromsø landets penicillinsentrum, for da kom mikrobiolog og marinelege, Johannes Kvittingen, til Tromsø.

– Han er min store helt, og han ble kjent med mirakelmedisinen i 1943 da han besøkte USA, smiler Olsvik, og forteller at Kvittingen hadde med seg enorme mengder penicillin til Tromsø, noe som gjorde den indremedisinske avdelingen ved Tromsø sykehus til Norges ledende innen penicillinbehandling i Norge.

 

Les mer om penicillinets spennende historie på vår blogg

Raske fakta om penicillin

1928 beskrev Sir Alexander Fleming den bakteriedrepende virkning av muggsoppen Penicillium notatum og kalte det aktive stoff penicillin.

Ernst B. Chain og Sir Howard Florey viste i 1940 at penicillin kan brukes til behandling av bakterieinfeksjoner, og det ble tilgjengelig i større mengder i 1942–43.

Penicillin virker ved å drepe bakterier eller hindre deres vekst. Et fellesnavn for medisiner med denne egenskapen er antibiotika. Penicilliner er reseptbelagte medisiner.

Kilde: Store norske leksikon og NHI.no

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 08.05.15 00:00 Oppdatert: 08.05.15 17:20
Vi anbefaler