Enker og enkemenn har økt risiko for å dø selv

26.02.15 Øvreberg, Elisabeth
Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er over to år gammel, og kan ha innhold som er utdatert.

Gifte menn og kvinner som mister sin ektefelle har høyere risiko for selv å dø den første tiden etterpå – og i flere år fremover.

Forskere ved UiT har påvist at de som mister sin livsledsager har økt risiko for å dø selv. Forskningen deres er publisert i Epidemiology. Foto: www.colourbox.com

Risikoen for å dø etter å ha mistet ektefellen sin er aller høyest den første uka etter dødsfallet, men det å miste sin livsledsager gir i tillegg høyere risiko for å dø også de neste ti årene, skriver Dagens Medisin på sine nettsider.

Det er Tormod Brenn ved Institutt for samfunnsmedisin, UiT, som sammen med førsteamanuensis Elinor Ytterstad har sett på data fra alle norskfødte som var gift i 1975. De fulgte endringer i sivil status og dødelighet frem til 2006. Nær 500.000 ble enker/enkemenn i oppfølgingsperioden.

Det første året er kritisk

Da Tromsøforskerne sammenlignet dødeligheten hos enker/enkemenn med gifte, så de at menn som mistet sin ektefelle fikk 34 prosent økt risiko for selv å dø i løpet av det første året, mens tallet for kvinner var på 29 prosent.

– Det første året er det kritiske, men dødeligheten er høyere også de neste årene, med mellom 21 og 29 prosent økt risiko, avhengig av år etter ektefelles død, sier førsteamanuensis Elinor Ytterstad til Dagens Medisin.

Høyest er risikoen for menn i alderen 60-64 år, hvor risikoen for å dø øker med 78 prosent og med 50 prosent for kvinnene.

Dødelig kjærlighetssorg

Å miste sin kjære er traumatisk psykisk, men også fysisk, for det viser seg at noen, spesielt enker, kan få noe som kalles Broken Heart Syndrome.
Dette har ikke Brenn og Ytterstad sett på, men hjertespesialist ved UiT, Maja-Lisa Løchen, har i et tidligere intervju med uit.no uttalt at pasienter, spesielt kvinner, kommer til sykehuset med smerter som kan minne om hjerteinfarkt, men som viser seg å være et resultat av kjærlighetssorg etter at ektefellen har gått bort.

Hjertekammeret svulmer opp

– Det er en bombardering av stresshormoner på hjertet som påvirker det til ikke å pumpe, og som ender med alvorlig hjertesvikt. Og felles er at pasientene nylig har gått gjennom perioder med sorg, sjokk eller kraftig stress, sa hun og la til at tilstanden er dødelig, men heldigvis svært sjelden.

Broken Heart Syndrome, som også kalles Takotsubo, kan faktisk ses med ultralyd, for venstre hjertekammer, hjertets største pumpestasjon, ”svulmer opp” og inntar en krukkelignende form.

Tror hjertesorg er hjerteinfarkt

Avdelingsleder ved UNNs hjertemedisinske avdeling, Pål Tande, bekreftet overfor uit.no at de har sett mange pasienter med Takotsubo. Stort sett har disse pasientene vært gjennom bråe traumatiske opplevelser med kraftige sjokk og/eller tung sorg forut for ”infarktet”.
Man antar at cirka 1-3 prosent av pasienter man tror har hjerteinfarkt faktisk i stedet lider av hjertesorg.

– Dermed er også sannsynligheten stor for at flere pasienter i tidligere år kan ha blitt feilbehandlet, uttalte Løchen til uit.no

Les hele artikkelen om dødelig kjærlighetssorg her

På Twitter   #norgesarktiske